От началото на годината над 10 000 са българските туристи,

...
От началото на годината над 10 000 са българските туристи,
Коментари Харесай

Туроператорите побесняха заради карантината на връщане от Занзибар

От началото на годината над 10 000 са българските туристи, посетили остров Занзибар единствено с една от компаниите, организиращи чартърни полети до такава степен. Пътувания оферират още две компании у нас. Интересът е огромен и към екскурзиите до Египет, заяви Българска национална телевизия.

Снощи здравният министър издаде заповед за наложителна 10-дневна карантина за всички завръщащи се от Африка, без значение резултата от PCR тестванията им.

Днес в писмо до всички институции туроператорите реагираха бурно. В Гоце Делчев тематиката разяснява и здравният министър.

В писмото на обединяване " Бъдеще за туризма ", в което членуват множеството от огромните ни туроператори, изпратено и до Българска национална телевизия се споделя, че заповедта за наложителна карантина " гилотинира " плахите опити за възобновяване на активността на туроператорите и поражда още веднъж съмнение и боязън у потребителите.

Само ден преди този момент здравният министър беше съобщил, че няма да има карантина, само че снощната заповед ни свари доста неподготвени, изненада ни както нас, по този начин и туристите. Това провокира безпорядък, провокира суматоха в тях, сподели Румяна Любенова, член на УС на обединяване " Бъдеще за туризма ".

Голяма част от туристите са се колебаели до последно дали да се откажат, само че 99% или близо 380 души въпреки всичко потеглят.За идващите планувани чартъри обаче туроператорите се притесняват от евентуални отводи и съществени финансови загуби

Ние сме длъжни в 14-дневен период да възстановим платените пари при отвод. И тези средства дружно с миналогодишните, за чиято помощ към момента се борим, към този момент ще бъде непостижима, добавя Румяна Любенова.

Туроператорите акцентираха и обстоятелството, че досега няма данни за нито един инфектиран български екскурзиант завърнал се от Занзибар.

В Гоце Делчев здравният министър разяснява тематиката.

Има сигнали, че от Африка могат да бъдат импортирани разновидности на вируса, в това число южноафриканският и нигерийският, за които има известие, че са резистентни, както на лекуване, по този начин и на ваксина. Ние сме длъжни да създадем това нещо предвид на предварителната защита на всички български жители и през вчерашния ден споделих, и през днешния ден ще го повторя, всеки човек е скъп, всеки човешки живот е скъп, безапелационен е проф. Ангелов.

Туроператорите са съгласни с тези доводи само че министъра, само че упорстват най-малко две седмици по-рано да бъдат осведомени за бъдещи ограничения

Най-малкото ще предизвестяваме туристите в точния момент какво ги чака а не на летището да схващат че им следва 10 дневна карантина, споделя Румяна Любенова.

Българските туроператори смятат за неправдив и обстоятелството, че огромните самолетни компании летят от и до Африка сега и то с междинно кацане в европейски страни като Дания и Англия, където към този момент има огромен брой инфектирани с нигерийския и южноафриканския ковид. За тях обаче, карантина не е планувана.

Туроператорите попитаха още и с какви претекстове в заповедта на здравния министър от карантина са изключени идващите от Тунис и Руанда, добави Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР