От началото на годината имаме 40 пъти повече случая на

...
От началото на годината имаме 40 пъти повече случая на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Пролетта е сезонът на скарлатината, няма нищо опасно

„ От началото на годината имаме 40 пъти повече случая на скарлатина, в сравнение с предходната година по това време. Сезонът на болестта е при започване на пролетта. Мерките са известни и просто би трябвало да се съблюдават. Нищо рисково и нищо извънредно няма “. Това съобщи пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси в Столичната община.

Той напомни, че скарлатината е заболяване с присъщ обрив по кожата, който стартира по присъщ метод – със зачервено лице и бледост към устните, като лекуването е с пеницилинови антибиотици, прилагани по принцип при стрептококови инфекции. По думите му аргументите за скока на случаите на инфекцията са три:

„ Едната е изостаналото продължаващо образование на лекарите, дефицитът на лекари и това, че огромна част от лекарите за първи път се сблъскват с тази зараза след пандемията. Второто е антибиотичната политика и вярното им потребление. За последните две години от 18-о място по приложимост на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са ограниченията, които бяха по време на пандемията “, разяснява проф. Кантарджиев и добави: „ Нищо рисково, нищо съществено, нищо притеснително, само че скарлатината би трябвало да се лекува в точния момент “.

Той акцентира значимостта на ранната диагностика с бързи проби и посочи, че още преди 15-20 години е бил един от експертите, въвели тези проби в практиката.

„ Мерките са известни, изключително в този момент, при започване на пролетта, когато е сезонът на скарлатината от много време. Необходима е освен карантина и изолираност, само че и обсервация – т.е. наблюдение. Когато в един клас се появи подобен случай, не се одобряват нови деца в границите на 7 дни. Това е. Няма нищо ужасно, нищо рисково. Просто би трябвало да се следи “, сподели експертът.

Той разяснява и тематиката за птичия грип, като акцентира, че предаването от човек на човек към този момент е доста рядко и заплаха от нова пандемия не се обрисува.

„ На 5-6 години нормално се появява някакъв нов микроорганизъм, който идва най-често от животинския свят. Това е зараза, която се предава по прелетните птици. Да, човек може да се болести от птичи грип, само че това става доста рядко и при доста стеснен контакт с птици.

В някои области по света хората живеят с птиците в дома си, да вземем за пример там, където е доста студено. Стоят в една стая с тях дружно със фамилиите си. Тогава е допустимо такова нещо. Предаването от човек на човек към този момент е доста рядко “, сподели проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание на нуждата от бързо известяван на ветеринарните управляващи: „ Ако хората виждат умрели птици някъде, което е обикновено за всички птичи грипове, би трябвало незабавно да оповестяват на ветеринарите “, безапелационен бе той.

Проф. Кантарджиев направи и прогноза за Коронавирус инфекцията.

„ С идването на пролетта тази година това ще са последните случаи. След това Коронавирус ще придобие типа на коронавирусите отпреди пандемията – ще се промени, ще стане по-прилепчив и не по този начин гибелен “, заключи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР