От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата

...
От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата
Коментари Харесай

Българите са загубили 10% от покупателната си способност

От началото на годината българите са изгубили 10% от покупателата си дарба, демонстрира пазарно изследване. Според икономисти хората в България обедняват прогресивно.
Инфлацията за първата половина на годината е 17,7%, а растежът на приходите е едвам 7%. Разликата значи загуба на покупателна дарба в размер на 10% за първото шестмесечие на 2022 година, тъй че ние към този момент имаме изгубена покупателна дарба много сериозна, разяснява финансистът Десислава Николова пред БНР.
Инфлацията у нас е двойно по-голяма, в сравнение с в еврозоната и е резултат основно от повишаването на енергийните запаси, което рефлектира върху всички производства.
" Изключително фрапантно скочиха цените на всички съществени хранителни артикули. За страдание, чакам доста фрапантни покачвания поради възходящата инфлация и идната криза. Бюджетното нарастване на приходите обаче не е решение. В условия на инфлация нарастването на приходите значи проинфлационна политика. Това значи наливане на масло в огъня ", е мнението на Николова.
Поскъпването на храните гони 35-40%. Но статистиката отчита  инфлацията при цената на производител, така наречен интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор. В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е създадено преди 3 месеца. Говорим за същинско сирене. Тогава е създадено млякото - при тогавашните цени. Това сподели за Bulgaria ON AIR доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.
" При млякото също е забавно, цената на кг съсредоточен фураж и литър мляко, това съответствие в цените повлия. Ако към днешна дата стартира да създавам кашкавал, ще купя мляко за минимум за 10-15 лева, настрана са другите разноски. Цената на същинския кашкавал е към 30 лева при тези цени на млякото. След 2-3 месеца още веднъж ще нарастнат ", добави доцент Боюклиев.
Според него инфлацията се бори с произвеждане. 
" Вдигнаха пенсиите с 20%. Да, само че храните нарастнаха с 40%. Така действителните приходи падат. Храните са борсова стока и не зависи толкоз от другите фактори. Ще има повишаване, тъй като предлагането е по-малко. То ще бъде в границите на стотинки и ще бъде последователно. Няма да е както ще е при месните и млечните артикули. При олиото имаше усмиряване, тъй като внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е безценен, той изисква грижи, придирчив е ", изясни доцент Огнян Боюклиев.
По думите му, ние сме огромен вносител на изсъхнало мляко, млечен концентрат и на млечни сурогати: " Млеката преди 30 години бяха в опаковка от 500 гр., в този момент има по 350, и по-малко. "
" Производството на храните е поскъпнало 2 пъти. Местните производители могат да облекчат повишаването на цените, твърди доцент Боюклиев.  Според него през идващите месеци ще влезе  новата годишна продукция от зърно, което ще докара до най-малко 20-30%  растеж на цената на хляба.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР