От началото на август се забелязва един сериозен скок на

...
От началото на август се забелязва един сериозен скок на
Коментари Харесай

България е с най-ниска цена на ток в Европа след Полша

 От началото на август се вижда един сериозен скок на цените на енергоносителите, в действителност той е в цяла Европа. Икономиката се възвръща след коронавирус, има огромно търсене на енергоносители, в това време поради зелената договорка изваждат електроцентралите на въглища от микса на електрическа сила и това са комплекс от фактори, които обуславят повишението на цените. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия, длъжностен министър на енергетиката.

България е с най-ниската цена в Европа на електрическа сила след Полша, акцентира министър Живков.

Направихме всичко допустимо държавните електроцентрали да влязат напълно в микса, главно Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и се получи по този начин, че тя избави ситуацията, т.е. успяхме да задържим цените на долното равнище на Европа. Само за съпоставяне - предходната година за същия интервал Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лв., все още те са 86 милиона лв..

Свободният пазар на електрическа енергия постоянно е притегливо място за спекуланти, все още ние нямаме публични данни за това, съобщи още министърът на енергетиката.

В тази връзка служебното държавно управление предлага да се преразгледа наредбата за електроносители и да се приведе към модерните европейски практики, добави Живков.

Днес излиза в годишен планов ремонт единият енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ", като това не оказва въздействие на пазара, отново сме на най-ниската цена, изясни министърът.

От 1 юли пазарът се либерализира във връзка с всички небитови консуматори, което за жалост съответства с внезапния скок на цените на свободния пазар, добави Живков.

Една огромна част от потребителите се оказаха клиенти на снабдител от последна инстанция и по този начин резултатът от покачването на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за избран интервал от време тази цена да бъде смъкната и в това време да се направи една акция да речем за три месеца, в която да се изясни на компаниите по какъв начин да си намерят търговец на естествени цени, изясни енергийният министър.

Той разяснява и сериозното покачване при цените на природния газ и опциите за страната ни по този въпрос.

Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме подвластни 100% от вноса на газ и 100% подвластни от цената на свободния пазар. Единствената опция за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин сега, само че това не постоянно е по този начин, изясни Живков.

Относно задълженията на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " и БЕХ, Живков съобщи, че е провел телефонен диалог със столичния кмет Йорданка Фандъкова и следва да беседват по този проблем.

Доколкото знам, Общинският съвет е наел една американска компания, която да направи план-програма за излекуване на " Топлофикация София ". Вие знаете, че казусът не е единствено в отговорностите, а и в комплексното позволение. Очевидно, че Министерство на околната среда и водите е предписание взаимни отстъпки, подновявайки комплексното позволение, само че не бих могъл да кажа това какъв брой време ще продължава, добави министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР