От началото на 2022 г. руската рубла изпреварва по ръст

...
От началото на 2022 г. руската рубла изпреварва по ръст
Коментари Харесай

Bloomberg: Рублата е най-добре представящата се валута в света

От началото на 2022 година съветската рубла изпреварва по растеж 31 съществени валути, трансформирайки се в най-добре представящата се валута в света, заяви в сряда Bloomberg.

Според изданието от началото на годината рублата е поскъпнала по отношение на щатския $ с повече от 11%. На интернационалния валутен пазар обменният курс на рублата бележи още по-голям растеж от към 12% до момента.

По време на търговията на Московската борса на 12 май валутният курс спадна до 65,07 рубли по отношение на щатския $ и 68 рубли по отношение на еврото - най-силната стойност по отношение на последните от януари 2020 година насам.

 

Руската валута изпревари по динамичност бразилския реал, който също означи забележителен растеж от съвсем 9%. Третата позиция в класацията на най-добре представящите се валути се заема от мексиканското песо с растеж от 1% по отношение на зелените пари.

 

 

През март рублата падна до исторически най-малко по отношение на $ и еврото, откакто Съединени американски щати и техните съдружници постановиха строги стопански наказания на Русия поради спора в Украйна .

Руската валута обаче стартира да укрепва фрапантно, откакто държавното управление вкара редица ограничения за поддръжка, и от този момент се повишава. В допълнение към въвеждането на краткотраен финансов надзор съветското министерство на финансите задължи съветските експортьори да продават 80% от валутните си доходи. За стабилизирането на рублата способства и въвеждането на рубинен механизъм за заплащания за експорт на газ, който усили предлагането на валутата на пазара и подтиква търсенето на рубли.

Други страни, най-много Турция и Аржентина, също вкараха неотдавна надзор върху капитала, само че не съумяха да реализират същите резултати като Русия, отбелязва Bloomberg. 

 

 

От началото на 2022 година турската лира е поевтиняла с 13% по отношение на $, а аржентинското песо - с 12,3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР