От МС уточняват, че това предвижда приетото от Министерския съвет

...
От МС уточняват, че това предвижда приетото от Министерския съвет
Коментари Харесай

Увеличават стипендиите на студентите, максималната става 200 лева

От Министерски съвет прецизират, че това планува признатото от Министерския съвет изменение и допълнение на постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научните организации.

С него се покачват и стипендиите на студентите, които в годината на довеждане докрай на междинното си образоване са признати в държавни висши учебни заведения по специалности от професионалните посоки : " Педагогика ", " Педагогика на образованието по... ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ", както и по предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионалното направление " Архитектура, строителство и геодезия ". Те към този момент ще получават по 140 лв., вместо досегашните 100 лв. на месец. От 300 на 400 лв. се усилва и оптималният размер на помощите и премиите.

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са обезпечени 6 млн. лв. със Закона за държавния бюджет. Повишението се постанова поради непрестанно увеличаващите се разноски за прехрана на живот в резултат на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечна стипендия да се обезпечи възнаграждение на най-малко част от потребностите на студентите. Последното нарастване на минималния и оптималния размер на стипендиите е влезнало в действие от летния учебен срок на образователната 2020-2021 година.

В изявление за Българска телеграфна агенция от 23 август т.г. ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев сподели, че са създали предложение до министъра на образованието и науката за това минималната стипендия за студент да се усили от 85 лв. на 120 лв. месечно, а оптималната стипендия да стане 200 лв. от 180 лв., както е в този момент. Искаме да има по-голямо покачване на минималната студентска стипендия, тъй като всеобщо университетите отпускат минимални стипендии от 85 лв.. С тези 6 милиона лв. в допълнение ще може да се увеличи оптималната и минималната граница на студентските стипендии, сподели тогава ръководителят на НПСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР