От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да

От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да ...

Маски за лице: Помагат ли наистина?.

От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите от новия коронавирус, носенето на маска за лице е една от най-разпространените. За съжаление обаче здравните експерти не смятат, че това ще помогне много.
"Има някаква полза в това", казва Ерик Тонер, учен от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, пред Business Insider. "Но вероятно няма да е достатъчно, за да се предпазите от зараза."
Откакто коронавирусната епидемия започна в Ухан, Китай, през декември миналата година, броят на заразените непрекъснато расте. Случаи са регистрирани в почти цял свят .

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), най-добрите предпазни мерки за обществеността са стандартните ежедневни начини за избягване на всички микроби: мийте ръцете си често, опитайте се да не докосвате лицето си и избягвайте близък контакт с болни хора.
В здравните заведения обаче CDC издаде по-строги директиви: Всеки пациент, който има грипоподобни симптоми, трябва да носи хирургическа маска. Това намалява риска потенциално заразен човек да разпространи коронавируса върху други хора чрез слюнка или храчки.
Агенцията също така насочи лекари и медицински сестри, лекуващи потенциално заразени пациенти, да носят респираторни маски N95 и очила.
Коронавирус - причини, симптоми и лечение
Но за обикновения човек маска все още вероятно не е необходима. И тъй като недостигът на маски продължава, купуването им може да ги отдалечи от медицинските работници, които се нуждаят от тях.
Два вида маски
Маските за лице са предназначени да улавят големи замърсители и частици. Има два често срещани вида: хирургически маски (вляво) и респиратори N95(вдясно).
Респираторите N95 филтрират повечето частици от околния въздух, предотвратявайки дишането на частици с диаметър до 0,3 микрона. Тези видове маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо поради дим от пожар или замърсяване и са проектирани да прилягат плътно към лицето.
Когато се носят правилно, N95 респираторите блокират поне 95% от малките частици във въздуха. Така респираторите могат да филтрират някои капчици, пренасящи коронавирус. Самият коронавирус измерва между 0,05 и 0,2 микрона в диаметър, според неотдавнашна статия в The Lancet.
Повече от 3000 медицински работници в Китай - епицентърът на огнището - са се заразили от вируса, поради липса на маски.
Междувременно хирургическите маски са предназначени да предотвратяват преминаването на капчици и пръски от устата на човек до близките повърхности или хора. Така че те са предназначени преди всичко като физическа бариера, за да се предпази доставчиците на здравни грижи или болни хора да не разпространяват собствените си микроби, пренасяни в устата, върху пациентите.
Носенето на хирургическа маска е далеч по-разхлабено от респиратор N95, защото има отвори около краищата.
Много хора обаче не носят нито един от двата вида маска за лице правилно - носещите често преместват маските отстрани, за да докосват лицата си, нарушавайки бариерата, която маската трябва да създаде. Това прави защитата неефективна. Брада или мустаци по лицето също могат да нарушат уплътнението.
Всеки, който проявява симптоми, трябва да носи маска, казва CDC. Те също трябва да се обадят на своя лекар преди да посетят медицински кабинет или болница.
източник: www.businessinsider.com

Източник: actualno.com