От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да

...
От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да
Коментари Харесай

Маски за лице: Помагат ли наистина?

От многото превантивни ограничения, които можете да предприемете, с цел да се предпазите от новия ковид, носенето на маска за лице е една от най-разпространените. За страдание обаче здравните специалисти не считат, че това ще помогне доста.
" Има някаква изгода в това ", споделя Ерик Тонер, академик от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, пред Business Insider. " Но евентуално няма да е задоволително, с цел да се предпазите от болест. "
Откакто коронавирусната зараза стартира в Ухан, Китай, през декември предходната година, броят на инфектираните непрестанно пораства. Случаи са регистрирани в съвсем целия свят.

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), най-хубавите защитни ограничения за обществеността са общоприетите ежедневни способи за отбягване на всички микроби: мийте ръцете си постоянно, пробвайте се да не докосвате лицето си и избягвайте непосредствен контакт с заболели хора.
В здравните заведения обаче CDC издаде по-строги наставления: Всеки пациент, който има грипоподобни признаци, би трябвало да носи хирургическа маска. Това понижава риска евентуално инфектиран човек да популяризира ковид върху други хора посредством слюнка или храчки.
Агенцията също по този начин насочи лекари и медицински сестри, лекуващи евентуално инфектирани пациенти, да носят респираторни маски N95 и очила.
Коронавирус - аргументи, признаци и лекуване
Но за елементарния човек маска към момента евентуално не е нужна. И защото дефицитът на маски продължава, пазаруването им може да ги отдалечи от медицинските служащи, които се нуждаят от тях.
Два типа маски
Маските за лице са предопределени да улавят огромни замърсители и частици. Има два постоянно срещани типа: хирургически маски (вляво) и респиратори N95(вдясно).
Респираторите N95 филтрират множеството частици от околния въздух, предотвратявайки дишането на частици с диаметър до 0,3 микрона. Тези типове маски постоянно се употребяват, когато качеството на въздуха е неприятно заради пушек от пожар или замърсяване и са проектирани да прилягат компактно към лицето.
Когато се носят вярно, N95 респираторите блокират най-малко 95% от дребните частици във въздуха. Така респираторите могат да филтрират някои капчици, пренасящи ковид. Самият ковид мери сред 0,05 и 0,2 микрона в диаметър, съгласно неотдавнашна публикация в The Lancet.
Повече от 3000 медицински служащи в Китай - епицентърът на огнището - са се заразили от вируса, заради липса на маски.
Междувременно хирургическите маски са предопределени да предотвратяват прекосяването на капчици и пръски от устата на човек до околните повърхности или хора. Така че те са предопределени на първо място като физическа преграда, с цел да се защищити доставчиците на здравни грижи или заболели хора да не популяризират личните си микроби, пренасяни в устата, върху пациентите.
Носенето на хирургическа маска е надалеч по-разхлабено от респиратор N95, тъй като има отвори към краищата.
Много хора обаче не носят нито един от двата типа маска за лице вярно - носещите постоянно реалокират маските в профил, с цел да допират лицата си, нарушавайки бариерата, която маската би трябвало да сътвори. Това прави отбраната неефективна. Брада или мустаци по лицето също могат да нарушат уплътнението.
Всеки, който демонстрира признаци, би трябвало да носи маска, споделя CDC. Те също би трябвало да се обадят на своя доктор преди да посетят медицински кабинет или болница.
източник: www.businessinsider.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР