От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще предложат

...
От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще предложат
Коментари Харесай

Предложение: Помощ от 15 000 лева за семействата на загиналите при бедствието в Царево

От Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ ще предложат на кабинета да отпусне 15 000 лв. еднократна помощ за фамилиите на, разгласи отрасловият министър Иванка Шалапатова по време на блиц надзор в Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание. Целта -държавата да обезпечи спомагателна финансова поддръжка на наследниците на четиримата починали.

Към момента са били подадени 41 заявки от потърпевши фамилии за приемане на еднократна финансова помощ до 1512 лева за посрещане на случайно зародили жизненоважни потребности, разяснява още министър Шалапатова, допълвайки:

„ Нашите наблюдения са, че първите две седмици броят на заявките не е висок, защото действително първите от пет до седем дни хората имат доста по-силен прочувствен потрес. Затова общите ни старания с Българския червен кръст и доброволческите организации са да им окажем нужната прочувствена и психическа поддръжка. “

От Община Царево към този момент не е постъпило искане за обезпечаване на работна мощ посредством Агенцията по заетостта за почистване на следствията от наводненията, разкри министърът, наблягайки, че напъните на Министерския съвет са ориентирани към правене на по-адекватна превантивна политика , тъй че да не се стига до бедствия и загуба на човешки живот.

Пред депутатите тя показа данни за даването на помощи за отопление за идната зима. До началото на септември заявления-декларации са подали 296 367 души , което е растеж с 3.8% по отношение на същия интервал на 2022 година Броят на издадените заповеди за разпределяне на помощта е 221 136 . Останалите заявки се обработват.

„ Очакванията са, че подкрепените могат да са и повече от предварителната прогноза за 327 000 хора и фамилии, което е растеж с 8.5% по отношение на миналия отоплителен сезон “ , заяви Шалапатова, твърдейки, че с помощта на направените промени в нормативната уредба растежът на пенсиите няма да бъде причина пенсионери да отпаднат от подкрепяне за отопление. Предвиденият запас за целевата помощ е 181.3 млн. лв. . Заявления-декларации могат да се подават до 31 октомври.

Преди началото на образователната година министър Шалапатова осведоми депутатите, че към този момент е отпусната еднократна помощ от 300 лева за възпитаници за 169 139 деца в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Първата половина от средствата (150 лева.) се изплаща до края на септември, идващ месеца на издаване на заповедта за отпущането й. Това значи, че за заявките, подадени през август, Агенцията за обществено подкрепяне ще преведе помощта до края на септември. Останалите 150 лева се дават в месеца, идващ началото на втория образователен период, само че единствено при изискване, че детето продължава да учи. Заявления могат да бъдат подавани до 15 октомври .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР