От Министерския съвет отчетоха какво е свършило правителството в шестия

...
От Министерския съвет отчетоха какво е свършило правителството в шестия
Коментари Харесай

Какво свърши правителството в шестия месец от управлението?

От Министерския съвет регистрираха какво е свършило държавното управление в шестия месец от ръководството му . Това се прави обичайно на всеки 30 дни от идването на власт на кабинета „ Денков “. Ето и неговият доклад:

„ България е в топ 5 по растеж на стопанската система в Европейски Съюз през третото тримесечие (юли – септември). През третото тримесечие у нас има растеж на брутния вътрешен артикул от 1,7%, съгласно експресните данни на Национален статистически институт. Въпреки рецесията, която се следи в Западна Европа, българската стопанска система продължава да пораства с близо 2%. В същото време инфлацията в България продължава да се забавя и към този момент е на най-ниското си равнище за последните две години. През октомври статистическият институт регистрира, че растежът на потребителските цени пада до 5.8% на годишна база.

България регистрира и рекорден растеж на директните задгранични вложения за последните 15 години. Те са достигнали над 3,1 милиарда евро, съгласно предварителните данни на Българска народна банка, като нарастването е с над 1 милиарда евро или близо 50% повече, по отношение на същия интервал на предходната година.

На този декор държавното управление утвърди плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Предвижда се растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2% поради растежа на вложенията в стопанската система и да доближи 205,8 милиарда лева За 2025 година и 2026 година Брутният вътрешен продукт ще се покачва с по 3%, чака се трайно нарастване на приходите на българските жители с към 11% – в подобен размер е и нарастването на пенсиите. Има растеж на минималната работна заплата от 780 на 933 лева

Параметрите на бюджета за интервала 2024-2026 година са създадени в границите на Маастрихтските критерии, като за бранш „ Държавно ръководство “ дефицитът е 2,9% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година, 3,0% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година и 2,5% от Брутният вътрешен продукт за 2026 година, с което страната ни покрива един от основните критерии за присъединение към еврозоната.

За първи път в този бюджет капиталовата стратегия е изнесена в приложения, тъй че да са транспарантни и ясно проследими всички национални и общински капиталови планове. Ключовите политики са свързани с възстановяване на демографската картина в страната – заложени са редица ограничения, свързани с грижата за деца и помощ към родителите, които ги отглеждат. В проектобюджета се резервират главните данъчни ставки, а предложенията за промени са свързани с изсветляване на стопанската система, тъй че да се усъвършенства събираемостта на налозите.

Инвестиции за бъдеще и бизнес с по-висока добавена стойност

С бюджет от 293.4 млн. лева стартира първата мярка по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “. Отворени са процедури за кандидатстване за внедряване на нововъведения в българските компании. Могат да аплайват онлайн до 31 януари 2024 г микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 499 чиновници от разнообразни стопански браншове.

Сертификат клас „ А “ за инвестиция за разкриване на офис за създаване на програмен продукт в България бе връчен на компанията „ Фьоникс Фарма ИТ Сървисиз “. Новият капиталов план е на стойност 500 000 лева и планува откриване на 80 нови работни места.

Успешна трета задача по Шенген удостовери, че България противодейства все по-успешно на противозаконната миграция

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон дефинира неотдавна извършената задача в България, в която се включиха специалисти от 13 държави-членки на Европейски Съюз, като “наистина сполучлива ” и удостовери задачата си с Румъния да станат част от Шенген още тази година.

В сходство с целите на Европейски Съюз България ускори напъните си в битката с каналджийството. Благодарение на напъните на „ Гранична полиция “ и останалите полицейски структури общо към 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа до края на ноември тази година. Усилията за обезпечаване на сигурността по външната граница на Европейски Съюз и на българска територия способстваха за понижаване на засиления миграционен напън по маршрута по Западните Балкани с съвсем 25% през 2023 спрямо предходната година.

Пълна готовност за премахване на повредите и отбрана на популацията от снежното злополучие в цялата страна

Всички институции работиха в синхрон и при цялостна готовност за предварителна защита и премахване на повредите и отбрана на хората в цялата страна при снежното злополучие в края на ноември. Министерствата и техните организации и сдружения бяха в подготвеност авансово и предотвратиха тежки произшествия и непреодолими вреди. В съдействие с локалната власт беше възобновен естественият темп в обитаемоте места, а виновните институции отговаряха непрекъснато на сигнали за проблеми.

Случаите включваха подпомагане на блокирала пътническа влакова комбинация с общо 150 индивида в община Сунгурларе, евакуация на 38 души от аварирал рейс в община Ловеч, на 24 украински жители, блокирани сред село Оброчище и град Балчик, на 15 туристи край Плевен, на 25 души от хижа Академик и 43 от хижа Върховръх в община Пловдив. Оказано е подпомагане на закъсали към 30 автомобила и 50 лица, от които 10 деца, в региона на Павликени. В област Враца е избавен бедстващ болен човек, блокиран в снежните преспи. Оказано е подпомагане и за прекосяването на кола за спешна помощ с новородено на командно дишане през блокиран сектор.

Навременна и съответна поддръжка там, където е най-необходима

Инициативата “Достъпно за вас ”, за обезпечаване на по-ниски цени за българските консуматори на питателните артикули от първа нужда към този момент предлага трайно понижени цени в над 400 магазина в цялата страна. Само за три седмици, от старта на акцията на 15 ноември, в нея се включиха няколко национални вериги, както и районни сътрудници с покритие от магазини в областите – Сливен, Плевен, Русе, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Дупница, София област и други Резултатите демонстрират понижение от приблизително 10% на артикули като олио, брашно, захар, сезонни плодове и зеленчуци.

Близо 325 000 души получиха помощи за отопление за отоплителния сезон година. Подкрепа е предопределена за петте месеца на зимния интервал – от ноември до март, като тази година средствата възлизат общо на 546,95 лева В допълнение, Комитетът за наблюдаване на Програма „ Развитие на човешките запаси “ утвърди още 46 000 семейства да получат еднократна добавка в размер на 148,35 лева за компенсиране на нарасналите си разноски за отопление през предишния зимен сезон.

Правителството отпусна еднократна финансова помощ от 1512 лева в поддръжка на потърпевшите от естествените бедствия на 4 ноември фамилии в областите Смолян, Силистра, Разград, Търговище, Шумен и Варна и на 18 ноември в област Варна. Със средствата ще бъдат подкрепени към 450 семейства, по чиито къщи бяха нанесени съществени вреди от ураганните ветрове и мощните дъждове.

Визия за смяна в образованието с фокус върху практичните познания и умения

Много повече на практика и междупредметни задания ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които приключват 10. клас. От идната образователна година за първи път сходен формат изпит ще се организира и за децата от 4. клас. Учениците, които сега са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на напълно нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026. МОН актуализира и образователните стратегии по компютърно моделиране, което се учи в начален стадий и по осведомителни технологии за гимназистите в 8 и 10 клас. С измененията се застъпват повече на практика задания за учениците.

Продължава финансирането на действия по националните стратегии за обучение. Отпуснати са близо 45 млн. лева, измежду които и по „ Заедно в изкуствата и в спорта “, „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “, „ Хубаво е в детската градина “,,,Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците “ и „ Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска “.

Осигурени са и спомагателни 32 500 000 лева за възстановяване на материално-техническата база на професионални гимназии в разнообразни области на страната с решение на държавното управление. Стартира и процедурата за създаване на Националния СТЕМ център към Министерството на образованието и науката в София Тех Парк.

Министерският съвет утвърди 267 300 лв. за погашение на 370 стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 година Отпуснати са и 783 279 лв. за обезщетения на фамилиите на деца, за които не е обезпечено място в детска градина за интервала от 1 юли до 14 септември 2023 година

Двадесет и пет научни обекта ще бъдат доизградени и осъвременени с 55 727 365 лева, реши държавното управление – за закупуване на профилирана инсталация, с която да се правят качествени проучвания съгласно международните стандарти.

Междувременно Министерството на образованието и науката удостовери, че български учени от института INSAIT ще си партнират с НАСА, ЦЕРН, водещи университети като Харвард, Бъркли и Йейл и корпорации от ранга на Sony, Intel и Dell в задачата да подсигуряват отворен изкуствен интелект.

Устойчиво енергийно развиване и стратегически планове за позициониране на България като основен фактор за енергийната съгласуваност на Балканите

Министерството на енергетиката стартира публично разискване на Стратегията за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година Преходът към нискоемисионна енергетика слага преди всичко и обръща внимание на районите, изправени пред най-големите провокации. Сигурността на енергийните доставки и мрежовата инфраструктура, устойчивото потребление на локалните енергийни запаси, декарбонизацията, демократизацията и децентрализацията, както и енергийната успеваемост са измежду стратегическите цели за развиване на енергийния бранш, записани в плана. Към тях се прибавят и интегрираният и либерализиран пазар на сила, както и новите технологии, нововъведенията и научните проучвания.

Европейска комисия включи два огромни плана с българско присъединяване в Първия лист на плановете от общ интерес. И двата плана са трансгранични и нареждат България като основен фактор за енергийната съгласуваност на Балканите. Проектът на държавния „ Булгартрансгаз “ (БТГ) и на гръцкия ДЕСФА за основаване на водороден интерконектор сред Солун и София планува създаване на инфраструктура – нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата. Вторият план – „ Кармен 2 “, е взаимен сред българския електропреносен оператор ЕСО и румънските метафоричен оператор „ Транселектрика “ и разпределителното сдружение Delgaz Grid S.A. Той планува цифровизация и разширение на електропреносната мрежа на Североизточна България и Румъния за модернизиране и увеличение на нейните преносни качества за присъединение на новоизграждащите се ВЕИ мощности.

Допълнителни благоприятни условия за спорт и деен метод на живот

Министър Димитър Илиев утвърди пилотната Програма „ Спортът – метод на живот “ с бюджет от половин милион лв.. Програмата предизвиква здравословния и деен метод на живот, като усъвършенства изискванията за образуване на всеобщи спортни надпревари, обезпечава опция на хора над 18 година да вземат участие в тях и да бъдат стимулирани да са физически дейни.

Министерството на младежта и спорта утвърди и Програмата за финансово подкрепяне развиването на спортните клубове за 2024 година Съгласно програмата ще бъдат финансирани клубове от 57 типа спорт като заложеният бюджет е 15 милиона лв., което с към 2 милиона лв. повече по отношение на 2023 година Допълнителна опция за финансиране на планове в региона на спорта, ориентирани към младежи, ще има и по втората процедура по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10 а от Закона за хазарта, която също завърши през ноември.

Прозрачност в ръководството на културата и прогрес с интернационално значение за България

За първи път Министерството на културата ще разгласи обществено номинациите за нови членове на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “. Решението е поредна стъпка към въвеждане на бистрота и конкурсно начало в ръководството на плановете и бюджетите на министерството.

Над 1700 експоната от 18 български музея бяха включени в изложбата „ Сребърна Тракия “ в Северна Македония. Подобна огромна археологическа галерия се показва за първи път в западната ни съседка и ще гостува на Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 година

ЮНЕСКО избра още веднъж България за Център за запазване на живото културно завещание. Центърът се ръководи напълно от български екип и е един от 8-те в света с „ Категория 2 “, чиято задача е опазването на нематериалното културно завещание на човечеството.

Междувременно, държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2023 година в размер на 400 000 лева за финансова поддръжка за Рилския манастир „ Свети Иван Рилски “. Манастирът е измежду най-значимите културни монументи в България, знак на страната, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Достъп до лекарства и аптеки в цялата страна

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се не разрешава износът на инсулинови лекарства до 31 декември 2023 година В нея с изключение на инсулини и аналози, със възбрана за експорт са и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

Министерство на здравеопазването регистрира прогрес и по още една значима за хората тематика – направен е план на Национална аптечна карта, с която се дефинират обитаемоте места с дефицит на аптеки посредством осъществяване на деликатен разбор на достъпа на популацията до аптеки.

По-добра съгласуваност и ръководство на превоза с визия

Сертифицирано е първото болнично хеликоптерно летище за системата HEMS. То е построено на територията на МБАЛ „ Уни Хоспитал “ в Панагюрище и е едно от шест към този момент издигнати, като други четири са в развой на планиране.

Всички патрулни коли на ИА „ Автомобилна администрация “ са оборудвани с ПОС терминали от тази есен. Те са свързани с електронната система за надзор на Агенцията, в която са и наказателните постановления. По този метод ще бъдат улеснени жителите и ще бъде повишена неведнъж събираемостта на отговорностите.

Жителите и гостите на Стара Загора ще пътуват през напълно актуализирана жп гара. Това е следващата стъпка за възстановяване на качеството на железопътния превоз в страната, който в последните десетилетия е оставен на самотек. Междувременно в София стартира строителството на разширението на Линия 3 на метрото, като планът включва 6 км. метролинии и 6 нови метростанции и обезпечава съгласуваност на още 4 столични квартала с мрежата на метрото.

Цялата информация на българските морски пристанища, събирана до момента на физически носители, към този момент е интегрирана в национална система за електронен продан на информация. Междувременно завърши и първият стадий от ремонтната стратегия на Фериботен комплекс – Варна, на стойност 5,5 млн. лв..

Близо 400 000 българи от 140 общини в отдалечени региони, в които няма добре развита съгласуваност, ще имат достъп до високоскоростен интернет със скорост 1 Gbps по оптична мрежа и ще бъдат покрити с 5G мобилна мрежа. Министерството на финансите и Министерството на превоза и известията подписаха съглашение за осъществяване на инвестиция от близо 470 млн. лева – средства от Плана за възобновяване и резистентност.

Гражданите ще бъдат известявани по имейл или SMS при издаване на наказателно разпореждане или електронен фиш от страна на Министерство на вътрешните работи. Министерствата на вътрешните работи и на електронното ръководство показаха взаимния план на

Защита на държавния интерес в неизгодни покупко-продажби за десетки милиони лв.

Държавата ще си върне близо 45 млн. лева от изпълнителя на неосъществения държавен комплекс. Кабинетът започва процедура на възобновяване на тази сума към ДКК от изпълнителя, на който са били платени през 2020 година предплатено над 70 млн. лв. без Данък добавена стойност. Министерството на стопанската система и промишлеността сезира ДАНС и прокуратурата и за над 97 милиона лв. нанесени вреди на страната, поради купено обвързване от ДКК през 2018 година, който към момента е в салдото на ДКК.

Вътрешният туризъм на България е възобновен на равнището от 2019, а входящият на 90%

Националният статистически институт регистрира, че вътрешният летен туризъм е възстановил позициите си изцяло до равнищата преди пандемията от COVID-19, a входящият е възобновен на 90%. Данните са за интервала от началото на юни до края на септември. Междувременно Министерството на туризма работи предпочитано за възобновяване на позициите на страната ни на Скандинавския пазар. Отчита се прогрес и в връзките с Гърция, с която България подписа Програма за взаимни дейности в региона на туризма и получи премия за най-представителен щанд на туристическо ревю PHILOXENIA. През шестия месец от ръководството България бе показана и на влиятелни конгреси в Италия, Полша, Испания, Англия и Австрия.

Междувременно министър Динкова започва дружно с представители на огромните зимни курорти подготвянето на промени, с които да се подтикват модернизацията и конкурентоспособността в бранша. Те ще се концентрират върху решение на изоставени във времето проблеми, измежду които възстановяване и възобновяване на инфраструктурата, в това число и пътните табели. “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР