От местния вот изтече доста вода, а един град бе

...
От местния вот изтече доста вода, а един град бе
Коментари Харесай

Светът без ГЕРБ, или как Добрич унизи една освирепяла партия

От локалния избор изтече много вода, а един град бе несправедливо недооценен в мненията  – Добрич. Там се случи нещо, което заслужава доста по-голямо медийно внимание от отделеното. Един кмет, който на предходните избори едвам 28-годишен би ГЕРБ безусловно инцидентно, в този момент я размаза  – победи не просто ГЕРБ, а една настървена ГЕРБ. Някога партията се представяше добре в Добрич, а в този момент след слаб резултат на европейските избори водачът Борисов даде обещание да „ чисти до корен “ локалната конструкция. Нищо не почисти, а оживелите бяха обзети от съвсем патологична жадност за реванш през есента. Но порасналият с 4 години Йордан Йорданов, повдигнат от официални партийки и изкарал доста тежък мандат, победи. И то по какъв начин – на първи тур с 41 на 29 % против претендента на ръководещите Надежда Петкова и повече от два пъти разлика в действителни гласове на балотажа (66% на 32%).

В предишния мандат ГЕРБ имаше болшинство в общинския съвет (ОбС), също и ръководител. Йорданов управляваше мъчно при комплицирани салда. Сега обединението ГЕРБ - Съюз на демократичните сили завоюва с два мандата повече от съюза зад кмета (ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ССД и „ Глас национален “). Така ГЕРБ още веднъж стана най-голяма мощ в Общински съвет, председателският стол обаче бе ангажиран от… човек на Българска социалистическа партия. Партията на Борисов

 

просто бе бита като барабан в Добрич

 

За да се разбере сегашното, би трябвало да се наблюдава предишното. 12 години след 2003 година градът бе ръководен от един човек – Детелина Николова. Първо я издигна Национална движение „Симеон Втори", след това бе припозната от ГЕРБ. Николова печелеше безапелационно вотовете, с нея партията на Борисов елементарно постигаше болшинство в Общински съвет. През 2015 година вманиачен малшанс и попречи да бие от раз - взе 49.05%. На балотажа се случи немислимото – завоюва го претендентът на Реформаторския блок Йорданов. Блокът тогава бе в управническа коалиция с ГЕРБ и министър председателят Борисов сподели, че надали не великодушно отстъпил Добрич на сътрудниците (и Плевен). Нищо сходно – Николова, относително не неприятен кмет, само че пък развил феодални пристрастености, бе провалена от локални съпартийци. Бизнес кръгове, недоволни от нея, измежду тях и едри арендатори (Йорданов произлиза от земевладелска фамилия), свириха общ брой „ Всички против кметицата “ на втори тур. Така в стола й седна юноша с дребен житейски и никакъв управнически опит.

Още в първите седмици Йорданов трябваше да пие горчива чаша –

 

в ГЕРБ мина половината

 

от осемчленната група на Република България в съвета. На втората година го сполетя и покруса в персонален проект – умря татко му. Успоредно  с това под краката му цъкаше бомба, наследена от Николова – финансова промяна за построяването на районното хранилище в Стожер; след каузи Добрич бе наказан да заплати към 4 млн. лева Най-голямото предизвикателство обаче бе построяването на воден цикъл. Дълго време преди този момент градът бе на воден режим. Така след 2017 година улиците бяха разкопани, „ градската среда “ бе като след бомбардировка. Хората недоволстваха, а работата по цикъла бе придружена и от обществени кавги – локалният уебсайт „ Бележник “ да вземем за пример написа, че довереници на кмета са в ръководството на плана, без да им е мястото там; заделени били 455 000 лева за заплати. Но без значение от всичко 80 км тръби бяха сполучливо сменени, а малко преди локалния избор върху „ разкопките “ се появиха добре асфалтирани улици и китни градинки. И още нещо значимо – за Йорданов не се разнасят титанични клюки за корупция (впрочем както и в Плевен, където Георг Спартански още веднъж победи). „ Сега “ беседва с много събеседници, съвсем всички твърдяха, че заможният посредством фамилията си Йорданов

 

не влиза в схеми

 

И подарява част от заплатата си на фонд за деца.

През това време ГЕРБ също не изживяваше щастливи моменти. Страната бе разтърсена от скандал със столица Добрич - „ Суджукгейт “. Вътрешното разделяне продължаваше да тлее, Борисов постави за локален ръководител външен човек – варненският народен представител, върховен флотски офицер и неуспешен претендент вицепрезидент Пламен Манушев. Манушев обаче е толкоз мощен в партийния живот, колкото и в художествената гимнастика. На евроизборите бе регистриран слаб резултат, Борисов даде обещание да „ се разправи “ с наместниците. Според източници на „ Сега “ обаче му  бил пратен с отчет от района, в който ГЕРБ е първа мощ след сборуването на гласовете от селата и градовете. Така партийната конструкция оцеля без промени и очистване на лагерите.

Лека-полека наближи локалният избор. Стана ясно, че Детелина Николова още веднъж има кметски упоритости. За да дефинира претендента, партията организира вътрешно гласоподаване. То бе извоювано от зам. регионалния шеф Красимир Николов. Само че кандидат се оказа човек, който бе

 

надалеч от първото място  –

 

Надежда Петкова, зам.-кмет от интервала на Николова. Източниците ни настояват още, че малко след вътрешното гласоподаване е пратено писмо на управлението на ГЕРБ, в което авторитетни добрички фактори са декларирали, че биха подкрепили точно нея. Томислав Дончев пък сондирал на място лагерите, дали ще работят за претендент, който не е спечелил в партийното гласоподаване. За Петкова се застъпил и варненският кмет Иван Портних (тя е някогашен чиновник на община Варна). Така кандидат се оказа 46-годишната дама, за която евентуално пътеката е готова много преди вътрешното гласоподаване (практически зад нея стоеше бизнес кръгът „ Изида “).

До последно се говореше, че Детелина Николова ще се яви като самостоятелен претендент. В последна сметка стисна зъби. Липсваха забележими прояви на протест от нея или другите недоволни. Но тези вътрешни несъгласия бяха единствено една от аргументите за неуспеха. Другата бе безспорно сполучливият завършек на мандата на Йорданов. Имаше и трета, също доста значима – извънредно слабата акция на ГЕРБ. Тя бе напряко безумна, с настъпателност и неверни послания. За посланията мъчно може да се откри пояснение, само че агресивността е понятна – тези хора желаеха непременно да победят, да вземат реванш за двете загуби в последните 4 години,

 

да изкупят греховете пред милозливия Борисов ….

 

И организираха акцията по този начин, както я схващат.

Стартът на пропагандата бе озвучен от гайди из централните улици – надуваха ги деца, ангажирани партийно на ръба на морала. Сложени бяха билбордове на всички места, транспаранти навсякъде. Линейка с плакати на ГЕРБ мереше кръвното на хората из кварталите. Петкова обществено обещаваше да зарадва Борисов, все едно поради него са изборите. Премиерът не посети Добрич (очевидно неслучайно), само че пък министри през ден бяха там – с цел да внушат, че без ГЕРБ градът просто не може да съществува (проекти не ще се осъществят, ще западне… - като че ли 4 години не управляваше човек, който не е от партията). Наети бяха пиар експерти да градят имидж, само че в обществените мрежи „ връзката “ преля в пренебрежителност и примитивно фукане.

 

Агресивността бе толкоз огромна,

 

че  настрои и гласоподаватели, и другите партии. Жители имаха възражения и против самата персона на Петкова (виж оповестените в съседство мнения). Тя пък приобщи децата си в акцията. Те от дълго време са пораснали, няма законов проблем да се приобщят, но… - какъв е смисълът? Да не би някой да е очаквал да гласоподават против майка си?

През това време Йорданов и екипът му не вършиха внезапни придвижвания. Целта бе да не нервират никого, електоралният яд да се излива против ГЕРБ. Но кметът извърши и нещо значимо в пропаганден проект - разгласява фотоси „ Преди и в този момент “. Тоест какъв град е поел и какъв е след края на водния план. Йорданов и хората му желаеха да внушат, че светът може да се върти без ГЕРБ – ето, нещата се случват макар партията.

На самия балотаж петдесетина членове на изборни комисии от квотата на ГЕРБ бяха сменени – новите бяха с турски имена, явна помощ от Движение за права и свободи за ръководещите (рамо бе обещано на доста места в страната). Щабът на Йорданов пусна тъжба против съперниците за извършване на покупки на гласове посредством ваучери за аптека, те отхвърлиха. (Преди 4 години Цветан Цветанов разправяше, че Йорданов пазари посредством аптека). В последна сметка свирепите пристрастености завършиха с отговор, който заради други залисии България не чу: Да, може и без ГЕРБ; колкото и да е настървена, партията може да бъде бита. Добричлии повярваха на Йорданов и сътвориха едно от събитията на вота.

След което градът отново заживя безшумно. Все в миналото Борисов ще го посети отново. Този път няма по какъв начин да каже, че нещо е подарил.

 

 

МНЕНИЯ ОТ ДОБРИЧ

Александрина Панайотова, 46 година, държавник, занимава се с частен бизнес:

Загубата на ГЕРБ - Добрич се дължи на комплекс от аргументи. Първата е, че по образеца на демократичните партии направиха първоначални вътрешни избори. Изненадващо за добричлии партията заложи на госпожата, класирала се на последно място в конкуренцията. Тази рокада и незачитането на мнението на членовете на партията провокираха отдръпване на редица гласоподаватели. Предложеният от партията претендент не се употребява с висок рейтинг измежду жителите. Това е резултат на нейната активност като зам.-кмет по икономическото развиване и европейските планове. Втората причина е извършената скъпа медийна акция, която не отговаряше на апелите на техния водач да бъдат по-скромни по време на изборите. В избрани заведения по тв приемниците непрестанно вървяха клипове на претендента за кмет и общински съветници. Откриването на акцията им със 100 гайди също не беше признато добре от добричлии. Скъпата акция настрои хората против тях, които смятаха за безразсъдно да се харчат толкоз доста средства - гуляй по време на чума. Третата причина за загубата се дължи на агресивното държание към жителите в обществените мрежи. Бяха задействали тролове от разнообразни точки на България, които познаваха доста детайлно съответни проблеми на Добрич. Всеки, който беше с друго мнение и си позволяваше да го напише, беше дипломиран или обиждан.  От друга страна, сегашният кмет на Добрич съумя да осъществя един от най-важните и сложни планове - водния цикъл. След това започнаха рехабилитации на булеварди и улици, които бяха в доста неприятно положение.

 

Стойчо Стойчев, 48 година, инженер:

Йорданов завоюва поради себе си. Той извърши, въпреки и с взаимни отстъпки, сносно водния план. Но и ГЕРБ направи неточност с претендента си. Като зам.-кмет тя отговаряше за европейските планове и стратегии, стана нарицателна с неприятно осъществяване. Например центъра стартира да се разрушава незабавно след осъществяването, започнаха да се вършат обичайни пролетни и есенни поправки. Или пък проектът „ Добрич – жива шевица от гении “ - колела трябваше да се отдават чартърен по него, а никой не е наемал велосипед, даже са прибрани. Самата акция на ГЕРБ бе много нападателна и компроматна. Съществено е, че Йорданов стои някак по-различно от общата визия за политик – диалогичен е, не влиза в спорове, съумява да откликне и реши съответни дребни проблеми на хората.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР