От месеци множество сектори са под натиск да намалят бюджетите

...
От месеци множество сектори са под натиск да намалят бюджетите
Коментари Харесай

Секторът на лукса харчи все повече за маркетинг въпреки кризата

От месеци голям брой браншове са под напън да понижат бюджетите си за маркетинг, само че това не важи за доста от първокласните марки, които се възползват от взрива на пазара на спортни коли, проведени пътувания и други артикули от най-голям клас, оповестява финансовата организация Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones), представена от Българска телеграфна агенция.

Луксозните марки печелят от това, че най-богатите консуматори са станали още по-богати по време на пандемията, както и от появяването на милионери, родени през последните две десетилетия на 20-и век и от увеличението на по този начин наречените разноски за възмездие (revenge spending) - подтик да се харчи повече от нормалното след излизането от здравна рецесия.

Глобалните приходи от първокласни артикули ще набъбнат от 309,6 милиарда $ предходната година до 349,1 милиарда $ през 2022 година, съгласно компанията за пазарни изследвания " Статиста " (Statista), като се чака да доближат 419 милиарда $ през 2027 година

" Сред богаташите животът е прекрасен и търсенето е огромно ", акцентира консултантът по брандиране Саймън Спраул, който преди този момент е заемал старши маркетингови и информационни позиции в " Тесла " (Tesla) и " Астън Мартин Лагонда глоубъл холдингс " (Aston Martin Lagonda Global Holdings). Много компании, измежду които колосът на обществените медии " Мета платформс " (Meta Platforms) и издателският конгломерат " Ганет " (Gannett), пострадаха през последните месеци вследствие на намаляващите разноски за реклама.

Някои процъфтяващи до наскоро стартъпи редуцираха личния състав и рекламните си бюджети, а огромните вложители в спортни залагания и криптовалута бяха принудени да преразгледат разноските си.

За търговците на първокласни артикули обаче това напълно не е по този начин.

Повечето марки в бранша биха могли теоретично да спрат да популяризират, тъй като не съумяват да създават задоволително бързо, с цел да отговорят на настоящето търсене, само че по-хитрите харчат повече, с цел да обезпечат дълготраен капитал, изяснява Саймън Спраул.

Никакъв симптом за закъснение през 2023 година

Маркетинговите бюджети на първокласните компании са били доста по-високи през 2022 година, в сравнение с през 2021 година, и не демонстрират никакви признаци на закъснение за 2023 година, съгласно Джули Майкъл, общоприет шеф на рекламната организация " Тийм уан " (Team One) на " Пюблисис груп " (Publicis Groupe), профилирана в работата с марки като " Лексус " (Lexus) на " Тойота мотър " (Toyota Motor) и " Мариот интернешънъл " (Marriott International).

Лозаро-винарското дружество " Ес ти и Мишел уайн истейт " (Ste. Michelle Wine Estate) е нараснало бюджета си за маркетинг с 15 % по отношение на предходната година, водено от увеличеното търсене на първокласни артикули, изяснява Тоби Уитмойер, управител за растежа в групата. " По-евтиното вино се търси по-малко, до момента в който категорията над 15 $ е в цялостен напредък ", отбелязва той.

" Мариот " е нараснала маркетинговите бюджети за 2022 година за първокласните си вериги " Риц-Карлтън " (Ritz-Carlton) и " Сейнт Реджис " (St. Regis) също поради засиленото търсене в бранша на първокласните хотели, декларира Крис Габалдън, старши вицепрезидент на първокласните марки на хотелската верига.

Някои марки могат да стигнат доста надалеч

Производителят на електрически автомобили " Лусид груп " (Lucid Group) неотдавна започва акция с обиколка на няколко града - " Дрийм ъхед " (Dream Ahead). При нея хора, резервирали коли, само че които към момента не са ги купили, както и публицисти или клиенти на имейлите на " Лусид ", могат да карат тези първокласни коли, с цел да ги тестват.

Някои марки, привлечени от маржовете на първокласния бранш, също се пробват да навлязат в него, което предизвиква по-утвърдените от тях да се опитат да повдигнат още повече класата, показва консултантът Саймън Спраул.

Миналата година да вземем за пример " Астън Мартин " (Aston Martin) стартира да се дефинира като " ултралуксозен ", а през юли автомобилостроителят започва акция за ребрандиране, с цел да подчертае ексклузивността на своите артикули, акцентира Ренато Бисиняни, шеф по връзките и интернационалния маркетинг. Той прецизира, че " Астън Мартин " е престанал да финансира външни реклами и рекламни акции по време на събития за необятната аудитория, които не са ориентирани към изключително богати хора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР