От месец февруари 2020 г. до настоящия момент с цел

...
От месец февруари 2020 г. до настоящия момент с цел
Коментари Харесай

Как беше спрян "превратът" през лятото на 2020 г.

" От месец февруари 2020 година до сегашния миг за да бъде съборена, подровена или отслабена властта в Републиката, е участвано в осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, или протест - закононарушение по член 95 от Наказателен кодекс ". Така стартира прокурорско-полицейският роман на евентуално най-мащабния опит на службите, от края на комунистическата Държавна сигурност насам да наблюдават и подслушват " съперниците на властта ".

Според него " физически лица приготвят осъществяването на провокативни дейности по време на провеждането на цивилен митинги за възникването на всеобщи вълнения ", а " същите тези групи се финансират от лица и компании от обкръжението на Васил Божков ".
В края на предходния парламент комисията, ръководена от съпредседателя на обединението " Изправи се! Ние идваме " Николай Хаджигенов, излезе с отчет, в който се установи, че по формираното от прокуратурата следствие за закононарушение против Републиката 130 жители са били обект на подслушване и следене, позволено от съда. През седмицата уеб сайтът bird.bg на съоснователя на " Биволъ " Атанас Чобанов цитира документи от въпросното следствие, съгласно които " единствено отделът за контратероризъм в ГДБОП работи по към 3000 лица ". " Капитал " също се срещна с въпросната база данни, която най-вероятно е извлечена от файлове от компютрите на чиновници, които са работили по делото за закононарушение против Републиката. Тяхната меродавност беше тествана посредством съпоставяне с обществени източници и общодостъпни осведомителни системи, както и с диалози с източници на " Капитал " в правоохранителните органи.
Картината, която се разкрива, демонстрира паническите опити на властта да управлява митингите, които избухнаха след акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 година В следствието е впрегнат съвсем целият запас от т.нар Терор в ГДБОП и службата за подслушване и следене ДАТО, които са работили зад паравана на досъдебното произвеждане за прелом, формирано в Специализираната прокуратура по материали, отделени от основното дело против някогашния хазартен необут Васил Божков.
Капитал - брой 40
Масово подслушване без правосъден надзор. Именно по въпросното следствие прокуратурата прави десетки претенции до Специализирания углавен съд за позволение за използване на Специални разследващи средства (СРС) по отношение на протестиращи - главно подслушване на мобилните телефони и следене (т.нар. външно наблюдение).
" Капитал " съпостави номерата на позволения за СРС, които се цитират в документите с обществени източници. Цитираните номера фактически дават отговор на каузи, формирани по претенции за подслушване в Специализирания углавен съд. Те са били разпределяни ръчно на зам.-председателя на съда Виржиния Петрова, която гледа делото " КТБ ".
Въпреки че на хартия има глоба на съда, с която се позволява подслушването, тя на процедура е била проформа.

Исканията на прокуратурата са идентични - в тях се сменят само имената на хората, само че не и сюжетът, който прокуратурата споделя. Ключовият подробност обаче е, че описаното няма по какъв начин да бъде несъмнено като прелом или каквото и да е било друго закононарушение против Републиката: " Организирането на някакви хора за протестни дейности против властта, а и даже за нарушение на публичния ред по време на тях, изначално не може да бъде опит за прелом ", разяснява за " Капитал " някогашният прокурор Андрей Янкулов. Той отбелязва още, че това, че " толкоз огромна употреба на СРС по подобен проблем е позволена от съда, демонстрира сериозен проблем с издаването на правосъдните позволения ". Според закона, с цел да бъде разрешено подслушване, службата би трябвало да потвърди, че са изчерпани всички други способи за събиране на информация и това е единственият метод да бъде разкрито закононарушението. Ето за какво, като под индиго, прокуратурата написа в настояванията си, че ГДБОП е направил всичко допустимо, с цел да събере доказателства (следва дълго изброяване на осъществени информации в осведомителни масиви, обществени регистри и прочее) и няма какво повече да се направи, с изключение на обектът да бъде подслушван и наблюдаван. " Участниците в групата са извънредно тайни, мъчно позволяват непознати хора до себе си. Контактуват чрез мобилни телефони и персонални срещи. Обикновено срещите се вършат в стеснен кръг от хора при авансово обезпечена тайна среда, което в допълнение затруднява събирането на информация посредством общоприетите оперативни начини ", написа в настояванията. Или другояче казано, защото обектът е прекомерно таен, единственият метод да разберем повече е, като му подслушваме телефона.
От информацията, с която " Капитал " се срещна, се вижда, че е правено искане външното наблюдаване да се организира и в почивни дни, а на чиновниците на ГДБОП са били предоставени така наречен сметки - изнесени точки за подслушване, в които служителите на реда могат да слушат непосредствено, а не посредством чиновници на ДАТО. Това дава някаква концепция за ресурса, който е бил зает в всеобщото следене - единствено за външното наблюдаване на един обект за 24 часа са нужни най-малко девет души. По принцип службата, която подслушва, би трябвало да се интересува единствено от тези данни, които имат отношение към закононарушението, което се проверява. Документите обаче демонстрират, че от подслушваните диалози е била извличан и обобщаван доста по-голям размер от информация. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Политика
Под наблюдаване са били дейностите и проектите на разнообразни групи протестиращи в София и провинцията, връзка с публицисти, сериозни мнения към властта и основния прокурор Иван Гешев, само че също по този начин и диалози от напълно персонално естество.

Всеки може да бъде " закачен "
Сред подслушваните от Специализираната прокуратура има някогашен чиновник на Държавна сигурност (известен като Генерала), тарторите на агитките в ЦСКА Дучето и Животното, близки и съдружници на Васил Божков, деятелят от придвижване БОЕЦ Георги Георгиев и съидейници на придвижването от разнообразни градове, само че също по този начин и напълно инцидентни хора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР