От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат

...
От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат
Коментари Харесай

Студентските такси във Великобритания скачат двойно

От летище София всяка година за Англия, с цел да продължат образованието си, потеглят към 1700 българчета.

Сега страната е желана поради не толкоз високи годишни такси и опциите за елементарно кредитиране, след Брекзит е допустимо таксите в университетите, които са сред 6 до 9 хиляди паунда, да се усилят двойно. Това ще стане ясно до две години, предизвестяват от клуб Милениум.

Година по-рано Андрей към този момент се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът желае да учи осведомителни технологии във Англия, само че единствено, в случай че годишните такси останат същите.

„ Ако вероятно нарастне след измененията, които се случват най-вероятно непосредствено ще сепренасоча към Австралия, защото цените ще се изравнят”, безапелационен е Андрей Стригачев, възпитаник в 11 клас.

В миг на рецесия родителите са подготвени да заложат и на български университет. „ Разбира се, в случай че те превишат нашите финансови проекти няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прелестно може да се изучи и в България”, декларира Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Англия.

Според специалистите изискванията за кандидатстване във Англия няма да се трансформират най-малко още 2 години. Това са уверили в своя позиция английските висши учебни заведения.

„ Европейските студенти са скъпи като научен капацитет, също така, те са доста огромен % от великобританските университети. Грубите калкулации демонстрират, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от Европейския съюз”, разяснява Благовеста Евтимова, съветник за обучение в чужбина.

А тези, които към този момент са признати, резервират статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се притеснява за студентските си стажове в страни от Европейския съюз.

„ Целият научен живот на високо равнище, който е обвързван с изследвания, университетски разработки се въздейства от достъпа на информация сред другите държави”, показва той.

Кризата има и позитивна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хиляди лева, през днешния ден е с 2 хиляди лева по-малко, единствено поради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че английската валута може да се срине до историческите 2 лв. за паунд.

Предстои английските университети да подпишат особено съглашение, с цел да запазят привилегиите на студентите от Европейския съюз. Целта - таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а образователните стратегии на международно равнище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР