От кутии за бебешки дрехи, през безплатно образование, до предотвратяването

...
От кутии за бебешки дрехи, през безплатно образование, до предотвратяването
Коментари Харесай

10 страхотни идеи от Финландия

От кутии за бебешки облекла, през гратис обучение, до предотвратяването на самоубийства – това е една дребна страна с огромни хрумвания, написа profit.bg.

Майчин комплект

Финландската “бебешка кутия” е въведена за бедните майки през 1938 година, а след това стартира да се предлага за всички през 1949 година, когато съдържала комплект за шиене, бебешки дрешки, пелени и дюшече (самата кутия ставала за бебешка кошара).

Съдържанието й се трансформира с времето (сега то включва олекотена покривка, комплект дрешки, шапчица, чорапи и ръкавички), само че към момента остава доста известна - 95% от майките я избират, вместо да получат пари в брой при раждането на дете.

Дневна грижа за дребните деца

От 80-те години насам финландските родители на деца под 3-годишна възраст могат да избират сред това децата им да посещават детска ясла и „ възнаграждение за полагане на домашни грижи за децата”, което възлиза на към 330 евро на месец за първото дете (плюс спомагателни до 180 евро, в случай че се налага).

Процентът на финландските деца, които вървят на ясла, е на половина на този в прилежащите скандинавски страни.

Ксилитол

В началото на 70-те години Финландия стартира да изследва естествения подсладител ксилитол и способността му доста да понижава зъбната плака. Страната създава и пуска дъвки с ксилитол през 1975 година

Отпуск по бащинство

Отпускът по бащинство е въведен във Финландия през 1978 година В момента платеният отпуск за развъждане на дете е 263 работни дни, като първите 105 се заплащат на майката, а останалите 158 - по желание сред бащата или майката.

Бащите също по този начин имат право 1 месец отпуск по бащинство при избрани условия – към 35% от бащите се възползват.

Национален план за попречване на самоубийства

Финландия съумя да понижи на половина равнището на самоубийствата от 30.3 на 100 000 души през 1990 до 14.2 през предходната година, откакто вкара първата националния тактика за попречване на самоубийствата в края на 80-те години.

Стратегията е основана на анализирането на стотици случаи на самоубийства за схващане на аргументите за тях.

Интегрирани здравни центрове

Уникалните за Финландия общински интегрирани здравни центрове стартират да работят през 1972 година Те оферират предварителна защита, диагностика и лечение; дентална медицина; GP-та; болнично настаняване; психиатрична помощ; рехабилитация, трудова медицина и незабавна помощ.

Принцип на прозрачността

Във Финландия има закон за свободата на информацията, съгласно който всеки има право освен на достъп до държавни документи, само че и да си направи копие. Този закон работи още от 1766 година

Всички документи са обществени, в случай че особено не е постановено противоположното. Ограничения на общото предписание могат да бъдат правени единствено от Народното събрание, а отводът дадени документи да станат обществено притежание може да бъде оспорван в съда.

Комисия за бъдещето

Дългата история на обединения предизвиква постоянното ръководство с концепция към отбраняване на общия интерес в дълготраен проект. Финландският парламент е неповторим с това, че в последния четвърт век разполага с непрекъсната Комисия за бъдещето, участниците в която изследват и рапортуват за огромни обществени провокации в идните десетилетия.

Безплатно обучение

Финландските закони подсигуряват гратис, висококачествено, деветгодишно начално обучение (до 15-годишна възраст) за всяко дете, без значение от това къде живее или какъв брой заможни са родителите му, написа Guardian. Страната смята това за главно човешко право.

След завършването на общинските учебни заведения половината от децата отиват в гимназии, а другата половина избират профилираното професионално образование, което също е гратис, както и висшето обучение. Всички учители в учебните заведения би трябвало да имат минимум магистърска тапия от университет.

Veikkaus – държавна компания за хазарт

Компанията, която се занимава с
хазарта в страната, е държавна – Veikkaus. Тя има извънредното право да развива всички хазартни действия във Финландия (в това число и онлайн хазарта), както и носи отговорността да образова хора за риска от хазарта.

Компанията разполага с 2 000 чиновници и набира 1 милиарда евро годишно за опазване на здравето, обществени помощи, културни, юношески и научни планове, които се разпределят сред съответните министерства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР