От Кремъл излязоха с официална позиция за ескалацията на напрежение

...
От Кремъл излязоха с официална позиция за ескалацията на напрежение
Коментари Харесай

Русия за Казахстан: Външно вдъхновен опит за насилствено подкопаване на целостта на страната

От Кремъл излязоха с публична позиция за ескалацията на напрежение в Казахстан.

Москва преглежда последните събития в Казахстан като външно въодушевен опит за принудително подкопаване на сигурността и целостта на страната. Това се показва в изявление на съветското външно министерство, публикувано доскоро по отношение на решението на Съвета за групова сигурност на ОДКБ да изпрати Колективните мироопазващи сили на организацията в Казахстан.

„ Руската федерация, откакто удостовери придържането си към съюзническите задължения в границите на ОДКБ, поддържа приемането на незабавни ограничения по отношение на бързото утежняване на вътрешнополитическата обстановка и повишаването на насилието в Казахстан, подкопаващи сигурността и целостта на страната. “, се споделя в изказването.

Министерството акцентира, че Руската федерация ще продължи тесни съвещания с казахстанската страна и други съдружници в ОДКБ, „ с цел да проучва и създаде, в случай че е належащо, по-нататъшни ефикасни стъпки, преди всичко, за улеснение на провеждането на антитерористична интервенция от страна на ОДКБ и правоприлагащите органи на Казахстан, с цел да подсигуряват сигурността на всички цивилни в тази страна без изключения, както и сигурността на жизненоважни сериозни инфраструктурни уреди, тяхното деблокиране и връщане под контрола на казахстанските управляващи.

„ Интересуваме се за допустимо най-скорошно възобновяване на естествения живот в републиката “, означиха от съветската дипломатическа работа.

На 6 януари Съветът за групова сигурност на ОДКБ по отношение на апела на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев реши да изпрати в републиката Колективните мироопазващи сили на ОДКБ за стеснен интервал от време, с цел да се стабилизира и нормализиране на обстановката в страната.

Руското външно министерство обърна внимание на обстоятелството, че решението е взето в сходство с член 4 от Договора за групова сигурност от 15 май 1992 година, който планува, че при положение на експанзия (въоръжено нахлуване, застрашаващо сигурността, стабилността, териториалната целокупност и суверенитет) против която и да е от държавите-участнички, всички други държави-участнички, по негово искане, неотложно ще му дават нужната поддръжка и помощ, в това число военна помощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР