От края на януари започна европейска наказателна процедура срещу България

...
От края на януари започна европейска наказателна процедура срещу България
Коментари Харесай

Калин Славов: Нивата на корупция в България трябва да са приемливи

От края на януари стартира европейска наказателна процедура против България поради Директивата за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности в дадена организация - очевидците от вътрешната страна или така наречен whistleblowers.
Това са хора в институции, в бизнеси, в частния бранш, които имат информация за нередности в техните организации. Много постоянно те самите се оказват в действия по осъществяването на такива нередности , посочи в изявление за БНР Калин Славов, изпълнителен шеф на „ Прозрачност без граници “.

На равнище Европейски Съюз въвеждането на този вид отбрана се възприема като главен механизъм , който да стартира да трансформира резултатите от битката с корупцията, разясни Калин Славов в предаването „ Хоризонт до обед “.

По думите му още веднъж се оказваме в положение на догонваща страна, тъй като сме имали двегодишен временен интервал да създадем това .

В момента е значимо да се работи върху имиджа на България, в която равнищата на корупция да са в случай че не ниски, то най-малко допустими и управляеми , разяснява Калин Славов.

Не приказваме единствено за държавни и общински институции . Механизмът за отбрана на лицата, които разкриват нередности, би трябвало да бъде прибавен в съвсем целия частен бранш на бизнеса, посочи той.

При предпазените очевидци става дума за частен случай на отбрана, до момента в който отбраната на разобличителите е много по-широка и би трябвало да стартира много по-рано , от работното място, стана ясно от казаното от Славов.

Негативната конотация, която върви с този вид дейности, е съществено затруднение от морално-етичен темперамент . Директивата планува опция да се санкционират лицата, които злоупотребяват с това право, както и избрана отбрана на лицата, против които се подава даден сигнал, заключи Калин Славов. 

Това законодателство към този момент е въведено в съвсем две трети от страните в Европейския съюз.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР