От края на 2020 година функционира „Дневен център за деца

...
От края на 2020 година функционира „Дневен център за деца
Коментари Харесай

Дневен център предлага специализирани услуги на деца и младежи с увреждания в Берковица /снимки/

От края на 2020 година действа „ Дневен център за деца и младежи с увреждания “ – Берковица, оповестиха от локалната администрация.
Той е основан по план „ Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите “.
„ Дневен център за деца и младежи с увреждания “ e форма за поддръжка на деца и младежи с трайни увреждания, в който се основават условия за обслужване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационните им потребности, както и на потребностите от организация на свободното време. Потребителите се подкрепят от експерти за обществено включване и предварителна защита на настаняването им в профилирана институция.
Заведението се намира в ж.к. „ Изгрев “ (в постройката на някогашната 5-та детска градина). Оборудването и обзавеждането на центъра е съобразено с възрастта и характерните потребности на потребителите.
Капацитетът на услугата е 30 деца и младежи с увреждания и техните фамилии, включително и деца, настанени в резидентни услуги на територията на община Берковица. Още 60 консуматори могат да посещават Центъра почасово за професионална поддръжка съгласно нуждата да получат логопедична, психична и/или лечебна помощ.
Дневният център осъществя разнородни стратегии, съобразени с съответните потребности на децата и младежите и спомагащи за общественото, прочувственото, адаптивното и физическото им развиване. Стремежът на експертите е да се сътвори климат на взаимно доверие и партньорство. От най-голямо значение за детето е да се усеща умерено, с цел да се реализират мечтаните цели. Акцентът е върху дневната грижа, която съдържа следното:
- Подобряване физическото, интелектуалното и прочувственото положение на децата и младежите – ползватели на услугата;
- Прилагане на модерни способи за спортно-оздравителни грижи, образование и рехабилитация въз основата на направена самостоятелна оценка и проект за всяко дете/младеж;
- Информиране, консултиране и образование на родители и близки за грижи и насърчаване на капацитета на децата и младежите с увреждания;
- Психологична помощ и терапия;
- Речево – говорна терапия;
- Организиране на занимания по ползи на потребителите на обществената услуга;
- Експертно-консултативна дейност;
- Осъществяване на действия, информиращи обществеността за обществената услуга и други
Ограниченията по отношение на пандемията от COVID-19 в огромна степен засегнаха и работата в ДЦДМУ.
Предоставянето на услугата се прави при съблюдаване на всички санитарно-хигиенни условия и наставления на националните способени органи. Специалистите организират единствено самостоятелни занимания с децата и младежите, посещаващи центъра, с оглед съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Повече информация за услугата може да получите в Общинска администрация–Берковица (ст. 215, тел. 0953/ 89145), Дирекция „ Социално подкрепяне “ и на място в Дневния център.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР