От Комисията за защита на потребителите отчетоха, че през 2021

...
От Комисията за защита на потребителите отчетоха, че през 2021
Коментари Харесай

Около 90% от проверените фирми за бързи кредити нарушават правилата

От Комисията за отбрана на потребителите регистрираха, че през 2021 година са създали 157 инспекции, а през 2022 – 126. За интервала, в който работи настоящия състав на комисията, от 1 октомври 2022 година до края на месец февруари 2024, са осъществени 426 инспекции на банкови и небанкови финансови институции по съблюдаване условията на Закона за потребителския заем, оповести Стоил Алипиев, началник на Комисията за отбрана на потребителите.

За нарушавания са издадени 108 акта, а 74 са издадените наказателни постановления. Издадени са и 33 забранителни акта за прекратяване на нелоялна процедура по Закона за отбрана на потребителите, като наложения размер на глобите е в размер на близо 743 хиляди лв..

 

От КЗП са изготвили и прелиминарен разбор на бранша, който посочил, че от обследваните контракти, едвам 10 % са били изрядни.

 

От посочената нагоре численост на 230 регистрирани към този февруари сдружения би трябвало да се уточни, че малко над 100 са тези, които правят активност по даване на бързи заеми и които ще бъдат тествани от КЗП в границите на почналата предишното лято акция в бранша. Почти половината от тази численост към този момент е тествана, а през останалите три месеца до юни от КЗП плануват да приключат и с останалата част от фирмите, заяви Алипиев.

 

По думите му една от инспекциите даже посочила, че компания за бързи заеми афишира, че цената на заема е 37,24%, а действително клиентите заплащат 185%, написа Pаriteni.bg.

 

Например за заем от 2500 лева компанията взима такса от 426 лева за експресно разглеждане на документите в границите на деня. Освен това взима и такса от 1983 лева, в случай че клиентът не обезпечи гарант на заема. Тези такси би трябвало да бъдат включени в годишния % на разноските, който пресмятат компаниите за бързи заеми, само че не го вършат. Така клиентите действително заплащат доста по-висока цена от тази, която авансово е оповестена на компанията. 

 

Проверките на КЗП демонстрират, че към 90% от тестваните компании нарушават разпоредбите. Но по закон глобите са сред 3 хиляди и 50 хиляди лева и действително не работят възпиращо за компаниите.

 

От КЗП нямат информация и дали след направените наставления, откритите нарушавания са отстранени от компаниите, тъй като за задачата би трябвало да се направи нова инспекция на същите компании.

 

Омбудсманът Диана Ковачева уточни, че съгласно разбор на институцията, размерът на дълга при бързите заеми нараства сред два и три пъти, до момента в който договорът се подпише. 

Тя регистрира и кои са най-честите недоволства на потребителите на бързи заеми: съществуване на неравноправни клаузи; несъразмерни лихви, неустойки и такси; не се дава задоволителна и точна преддоговорна  информация за взимане на осведомено решение; даване за автограф на непопълнени в целокупност бланки на контракт и дребен размер на шрифт; липса на задълбочени инспекции на кредитоспособността на потребителите; липса на информация при прекачване на вземания по контракт за кредит; начисляване на недължими лихви и несъразмерни отговорности при предварително погасяване на кредита; непредоставяне на информации за дължими суми от остатъка по дълга; потребление на непозволени способи за събиране на дълга и в това число оказване на психически напън. 

 

" По отношение на начислените такси и неустойки съществува непрекъсната правосъдна процедура и тя е безапелационна, че компаниите заобикалят закона. Относно друго постоянно срещано недоволство, по отношение на претендираната наказателна клауза за непредоставен период на гарант или банкова гаранция, съдът приема, че ангажимента за възнаграждение на обезщетение е оскъдна заради несъгласие с положителните нрави. Относно претендираната такса разноски, в правосъдните актове се постановява, че такива договорни клаузи, съгласно които длъжникът би трябвало да заплати на кредитора второ обезщетение за веселба е оскъдна. Тоест има константна правосъдна процедура и все пак тези нарушавания не престават да се повтарят без някой да е в положение да спре компаниите за бързи заеми ", добави тя.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР