От Клуба за българо-македонско приятелство призовават към мирно отбелязване на

...
От Клуба за българо-македонско приятелство призовават към мирно отбелязване на
Коментари Харесай

От Клуба за българо-македонско приятелство призовават към мирно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев

От Клуба за българо-македонско другарство приканват към спокойно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. „ Настояваме държавните управления на двете страни да приложат неотложно механизма за понижаване на напрежението и идентифициране на деянията на ненавист, написан предходната година сред двете външни министерства “, се показва в позиция на организацията, получена в Българска телеграфна агенция. 

Нека не позволяват произшествия и провокации да отдалечават връзките ни от политическата им рамка - Договорът за добросъседство и Френското предложение, с което да ни отклоняват  от общите ни цели - реализиране на цялостно съгласие и европейско участие за Република Северна Македония, означават още от Клуба. Според тях тези цели могат да бъдат реализирани, в случай че средите, сеещи ненавист, бъдат маргинализирани посредством всеобхватни процеси на доближаване - културно, публично, инфраструктурно, медийно и икономическо свързване. 

Министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев организира работна среща с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник. След срещатата Спасовски сподели, че няма да бъдат позволени произшествия по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, с цел да почетат Гоце Делчев, „ да не вземат участие в правонарушения или провокации ”.

В Република Северна Македония към този момент са подхванати засилени ограничения за повишение на сигурността към църквата „ Св. Спас “ в Скопие, където в събота ще бъде честването то на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР