От къде мога да си купя букет от 6 карамфила?С

...
От къде мога да си купя букет от 6 карамфила?С
Коментари Харесай

Кои депутати се питат: Откъде да си купя букет с 6 карамфила?

" От къде мога да си купя букет от 6 карамфила? "

С този въпрос стартира присъединяване си в неделното предаване на БНТ Екатерина Бончева от Комисията по досиетата, която трябваше да разкрие какъв брой от депутатите в 49-ото Народно заседание (НС) са свързани с Държавна сигурност (ДС).
-->
Водещият Георги Любенов я показа, а тя непосредствено го отвърна с въпрос: „ От къде мога да си купя букет от 6 карамфила? “.

Любенов остана стъписан и страхливо й отговори: „ Ми… може би единствено от цветарски магазин “.

Бончева обаче му съобщи: „ Не, отговорът е „ Имам един прочут, който има цветарски магазин и от там може да си купите букет от 6 карамфила “ – това е паролата, с която представителите на Държавна сигурност са се разпознавали между тях “.

Бончева сподели, че този парламент е доста по-различен от всички останали.

„ Проверихме 4582 претенденти. Повече от половината – 2716 не подлежат на инспекция – това са хора от междинната възраст, родени след 16 юни 1973 година.

От останалите тествани 48 са свързани със службите, но в този парламент има единствено двама народни представители, които са били обвързани с Държавна сигурност “, безапелационна бе Бончева.

„ Това е Народното събрание с минимум представители, свързани с Държавна сигурност, след Великото Народно заседание.

По един натурален път към този момент лустрацията стартира да работи “, разясни тя.

По думите й в случай че в Народното събрание има депутати, свързани със службите, те не оказват кой знае какво въздействие, само че „ въпросът е за правилото “.

Тя сподели, че има списък от към 15 километра, който се равнява на 14 100 документа.

„ Така че и да има унищожени досиета, то данни остават. Аз назовавам това „ комунистически ъндърграунд “ – там има всичко.

Има парадоксални случай. Да речем – семейство, в което брачната половинка вербува брачна половинка си. Агентурните им имена са „ Вера вербува Пешо “.

Има и извънредно доста трагични ориси – млад мъж няколко пъти е свалян долу в „ Московска “ в подземията. Той обаче отхвърля да бъде вербуван и му споделят: „ Ти си млад и женен мъж. Съпругата ти е бременна, искаш ли бебето да се роди живо? “… и той се съгласява.

Има разказан и случай с учителя Петър Дънов. Там написа, че отишли да го арестуват, а той просто лежащ и починал “, споделя Бончева.

Според едно от преданията на Стефановден, 27 декември 1944 година още по мрачно сутринта се потропало на вратата на къщата на Петър Дънов в „ Изгрева “.

Новата комунистическа власт изпратила няколко деятели с червени ленти на ръката да арестуват лидера на Бялото приятелство. В тези страшни дни хиляди хора били отвеждани „ за дребна информация “ в мазетата на Държавна сигурност, с цел да не се върнат в никакъв случай повече. Ранният час на ареста не бил определен инцидентно.

Комунистите знаели, че Дънов има хиляди последователи, и се страхували, че те може да окажат опозиция, ако се опитат да го задържат измежду бял ден.

За тяхна изненада вратата се отворила съвсем мигновено и на прага се посочил самия Дънов. Въпреки че бил доста бледен и очевидно тежко болен, с богатства усмивка и с тип на човек, който не е сюрпризиран от визитата, той се обърнал към въоръжените представители на Отечествен фронт: „ Очаквах ви. Почакайте ме единствено за малко да се подготвя. “

Милиционерите решили, че желае да си вземе палтото, и „ великодушно “ го оставили да влезе назад в дома си. Почакали известно време на студа, само че Дънов не се появявал. Когато минали 10-15 минути, най-сетне не се сдържали и нахлули в къщата.

Но какво да видят – Учителя бил лежащ мъртъв и към него няколко от най-приближените му почитатели към този момент го оплаквали, а на шашардисаните органи на Министерство на вътрешните работи обяснили, че преди малко духовният им ментор се е „ самоизлъчил “ и е завършил земния си път. Това е едно от преданията за кончината на Петър Дънов, което се популяризира сред почитателите му.

За да излязат от конфузната обстановка обаче, управляващите пуснали слух, че религиозният лидер се е самоубил заради страха от възмездието на националната власт. По-късно лъжливата версия, че самичък е поставил завършек на живота си, в продължение на десетилетия се застъпва и в формалните казионни издания на атеистичния режим.

Всъщност, както след това ще свидетелстват някои от учениците му, а и медицински лица, извикани да го лекуват, от няколко дни 80-годишният Дънов е бил в доста тежко здравословно положение с диагноза двустранна бронхопневмония.

Независимо от това през годините неговите фенове имат вяра, че Учителя по лично предпочитание е напуснал тялото си и е минал в по-висша форма на битие според личното си обучение. Твърдят също, че когато отворили след години гроба му в кв. „ Изгрева “, той бил празен и в него имало единствено малко парченце от дрехата му.

Оказва се, че съгласно непокътнати документи персонално Георги Димитров е съдействал Дънов да бъде заровен на това място, а не в Централните гробища. Затова се застъпили някои от братята, сред които имало и комунисти.

Още на 30 декември да вземем за пример доктор Иван Жеков, един от почитателите му, който бил обвързван в предишното и с БРСДП, изпратил депеша до Георги Димитров в Москва.

Тя гласи:

„ До Георги Димитров, български комунист, МОСКВА

Великият Учител Дънов съобщи Богу дух. Съдействувай да бъде заровен в братското място, с цел да не осъди бъдещото потомство в незнание днешното потомство. Близките ти дължат доста Нему.

Д-р Ив. Жеков “.

„ След като предадох тази депеша, връзката се прекъсна. Чак на четвъртия ден връзката се възвърне и първата депеша, която получих, беше отговорът на другаря Георги Димитров, че позволява погребението да стане на „ Изгрева “, пише години след случката Жеков.

В незабавното известие до комунистическия водач той неслучайно припомня, че му е задлъжен. Дълго преди войната Георги Димитров и Петър Дънов са съседи – живеели в една и съща къща на ул. „ Опълченска “ 66, която била благосъстоятелност на семейство Гумнерови.

Тя имала два входа и се приказва, че Дънов на няколко пъти помагал на Георги Димитров и членове на фамилията му да се укрият от полицията, като ги криел в неговата част и ги пускал неусетно да се измъкнат от другата врата.

Затова очевидно от признателност Георги Димитров въпреки всичко издал особено разпореждане. Това проличава от заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Антон Югов, с която се позволява погребението в Изгрева.

/Блиц/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР