От известно време във великотърновското село Ветринци се наблюдава заселване

...
От известно време във великотърновското село Ветринци се наблюдава заселване
Коментари Харесай

Колония амиши се засели край Търново

От известно време във великотърновското село Ветринци се следи заселване на представители на протестантската християнска общественост амиши. Чудатите хора с генезис от Съединени американски щати и Канада са закупили парцели в дребното обитаемо място и предизвикат локалните с необичайния си тип и метод на живот, написа в. “Борба ”. 

Чужденците са към десетина и почнали да прииждат, откакто преди няколко години във Ветринци се открило българско семейство, обитавало в Канада. Фамилията също имала странни възгледи и порядки и с времето била последвана от съидейници.

Амишите мъчно се вписват в локалните порядки и няма по какъв начин да останат незабелязани, защото вървят облечени с дълги облекла, които покриват цялото тяло, а дамите носят характерни забрадки. За мъжете се присъщи дълги бради и отричане на всевъзможни нездравословни привички като тютюнопушене, приложимост на алкохол, прелюбодейство и т. н.

Въздържат се от потреблението на съвременни технологии, даже на коли и електричество. Външният тип на заселниците буди любознанието на локалните и заради обстоятелството, че в доста американски филми участва обликът на сектантите и е показано тяхното виждане за живота.

Амишите възприемат като дело на дявола всяко едно достижение на съвремието, посредством което всекидневието на човечеството става все по-добро и улеснено. Те не употребяват интернет и компютърни технологии, а залагат на екологичен метод на живот, земеделие и икономисване на естествените благосъстояния.

Характерно за тях е убеждението, че обичайна медицина не е потребна, и по тази причина не вървят на доктор.

Именно такава преживелица шокирала кмета на Ветринци Кольо Минков. Преди година един от мъжете амиши пристигнал рано сутринта в кметството с молба за издаване на акт за раждане, защото брачната половинка му станала майка през нощта, а бебето се появило в домашни условия. Наложило се Минков да посети къщата на фамилията и се уверил с очите си, че пеленачето се е родило наред, макар неналичието на съответни условия и здравна помощ. Наложило се да търси подпомагане от Община Велико Търново, защото досега не се бил сблъсквал с сходен проблем.

Вероятно обаче ще би трябвало да повтори още много пъти процедурата, защото в културата на амишите е заложено да стават родители на доста деца. При тях абортите са неразрешени и нормално се радват на 4-5 наследници.

Всички дружно обработват земя и се хранят с създаденото. Според изследване дамите от тази общественост са майки на три пъти повече малчугани, спрямо останалите американки.

По думите на кмета на Ветринци няма нищо нелегално в държанието на чужденците, само че дейностите им постоянно провокират ужас измежду останалите в селото. В нормална панорама се е трансформирало събирането на амишите по поляните, седнали по турски и изпълняващи неразбираеми ритуали. От известно време чудатите новодошли раздават и сектантска литература на локалните.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР