От известно време в резерват „Сребърна“ се чува грохот на

...
От известно време в резерват „Сребърна“ се чува грохот на
Коментари Харесай

Защо отсичат дървета в Сребърна

От известно време в резерват „ Сребърна “ се чува тътнеж на моторни резачки и излизат камиони, натоварени с дървен материал. Мястото е под закрилата на ЮНЕСКО.

Моторните резачки се чуват още с влизането в резервата. Официалната информация от Регионална инспекция за опазване на околната среда е, че сега се разчиства терен по план, обвързван с възобновяване на горски обитания край огромните реки, оповестява бТВ.

„ И в тази връзка територията, която предстои на залесяване, би трябвало да бъде изчистена, да бъде осъществена цялостна почвоподготовка на нея, по отношение на което би трябвало да бъдат отстранени и отсечени няколко десетки дървета да кажем, които са инвазивни, неценни и следва да бъдат отстранени “, изясни Анелия Петрова, началник на плана на РИОСВ-Русе.

На мястото на отстранените дървета, ще бъдат засадени нови, локални типове като полски бряст, черна и бяла топола, бяла върба. Моторните резачки обаче, не са единственото средство в разчистването на несъответствуващите растения.

„ Голяма част от тях, в случай че единствено се отсекат, вършат придънни фиданки, т.е. нищо не вършим. По правилото на хидрата – развъждат се доста повече дървета, в случай че се отсече едно “, добави Петрова.

Изчаква се краят на юли и началото на август, когато най-важните жители, пеликаните, си тръгнат от „ Сребърна “. Спазват се и други наложителни условия, съгласувани с екоминистерството – да не се позволяват замърсявания с боклуци и с моторни масла от техниката. Проверките до момента не са установили нарушавания от страна на компанията реализатор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР