От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се

...
От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се
Коментари Харесай

Майката на Даная: Аз не съм жива. Само така изглеждам

„ От известно време се тормозя, че в общественото пространство се споделят погрешни неща. За мен е доста значимо те да бъдат изяснени. Миналата седмица в „ Събуди се ” гостува шефът на болничното заведение по детски заболявания „ Проф. Иван Митев ” доктор Благомир Здравков, който аз доста почитам. Струва ми се обаче, че информацията, която той даде – не беше доста справедлива. Той се усъмни, че аз няколко месец съм мълчала. Искам да е ясно, че не съм мълчала. Започнах да приказвам за неналичието на грижи за щерка ми, още до момента в който тя беше жива. Аз се принудих да напиша пост в обществените медии, с цел да накарам неврохирург да я прегледа, тъй като подобен не се беше появил три дни ”.

Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” по Нова телевизия Ани Стоянова - майката на 15-годишната Даная, която умря напролет на 2023 година Момичето  страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна гибел, а органите ѝ дадоха късмет за втори живот на няколко души. Припомняме, че Стоянова изиска инспекция на  събитията към гибелта на щерка ѝ в незабавната болница " Пирогов ”, тъй като съгласно нея момичето е оставено без профилирано наблюдаване и не ѝ е била предписана съответна терапия.

Тя беше безапелационна, че отговорност от хората, замесени  процеса на лекуване на Даня – ще се търси по правосъден път. „ Това не е публичен въпрос. Но когато има проблем в такава огромна болница като „ Пирогов ” и тя е на цената на детски животи – има виновен. Истината и отговорността в България не е скъпа. Тя няма стойност. Ако питате каква е цената…Ето, погледнете ме. Аз съм цената. Аз не съм жива. Аз единствено по този начин наподобявам. Моля не си мислете, че някой е кадърен да я заплати.  Директорът на " Пирогов " би трябвало да си тръгне, без значение по какъв начин се споделя ", акцентира майката на Даная.

Ани Стоянова съобщи, че страната " е абдикирала, няма институции ". И настоя - лекарите да спрат да се държат с хората като с животни. " Време е да променим тази система. Когато се отиде на обзор, да има доверие сред лекарите и пациентите. Това не е война против лекарите. Това не е война против " Пирогов ". Това е урок по носене на отговорност ", акцентира майката на Даная.

„ Започнахме чисто институционалната борба. Чакахме „ Медицински контрол ” пет месеца да излезе с одит. Не съм мълчала и ден. Няма един ден, в който да съм останала у дома, да пия вино и да проклевам света. Боря се от първия ден против това, което се случи ”, безапелационна е Стоянова.

По думите ѝ друго значимо нещо, което би трябвало да се обясни, е аутопсията, която не е правена на Даная. „ Беше ми препоръчана аутопсия. Аз отхвърлих, тъй като ми беше обяснено, че аутопсията и донорството са несъвместими. Законово няма проблем, само че чисто като технология  - не могат да се създадат и двете. Даная стана донор на четирима души и за мен това беше доста значимо. Толкова доста желаех да запазя частици от нея тук и по тази причина се съгласих с донорството. Аутопсията няма отношение към моите искания. Моите искания не са медицински. Аз нямам проблем с това по какъв начин е направена интервенцията. Моите искания са единствено и само и по отношение на дали беше проведен добре процесът на лекуване на Даная ”, безапелационна е майката на момичето.

Тя попита по какъв начин е допустимо дете с хематологично заболяване, което си е блъснало главата, да бъде изпратено у дома единствено с обезболяващо, без да бъде изработен скенер.

„ Тя попита по какъв начин три дни дете в реанимация няма кой да го огледа и единствено онлайн се случваха нещата и с консултация по телефона. Как аутопсията оказва помощ и потвърждава това? ”, зададе въпрос тя. И акцентира, че щерка ѝ е третирана като крепко дете, а не като характерен случай на пациент, който има хематологично заболяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР