От източване на влогове гърците са преминали към наливане на

...
От източване на влогове гърците са преминали към наливане на
Коментари Харесай

Гърците отново наливат пари в банките

" От източване на влогове гърците са минали към наливане на пари в тях... ". Констатацията е на източници от централната банка, представени от уеб страницата Нюз.ин.

Изнесените от нея данни свидетелстват за възстановяване на доверието на вложителите към банките и изключително на частните инвеститори, които от юни 2015 година, когато бяха наложени финансовите ограничавания в Гърция, са нараснали своите влогове.

За разлика от началото на 2017 година, когато в Гърция цареше неустановеност към завършване на втория обзор на програмата за външно финансиране от страна на кредиторите, централната банка е стигнала до извода, че тази година е стартирала окуражително, като упованията са на годишна база влоговете да набъбнат с пет милиарда евро.

Според банков представител през февруари постъпленията са се нараснали след съглашението, реализирано от държавното управление с кредиторите на страната.

По думите му в границите на същия месец е било открито прекъсване на приключване на средства от банките отвън страната и растеж на влоговете от 584 млн. евро, до момента в който за същия месец на предходната година те са спаднали с 568 млн. евро.

Смята се, че от април предходната година до момента свежите пари в банките са се нараснали с 10 милиарда евро.

През февруари гръцкото държавно управление облекчи финансовия надзор, натрапен през лятото на 2015 година, когато бъдещето на страната в еврозоната беше сложено под въпрос.

Финансовото министерство увеличи тавана за изтегляне на пари от 1800 евро на 2300 евро на месец. Ведомството също разреши на гърците да откриват нови банкови сметки без ограничавания за първи път от лятото на 2015 година

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР