От избухването на насилието в Судан преди почти два месеца

...
От избухването на насилието в Судан преди почти два месеца
Коментари Харесай

ООН: Близо 1,9 млн. души са разселени в резултат на насилието в Судан

От експлоадирането на насилието в Судан преди съвсем два месеца до момента съвсем 1,9 млн. души са избягали, сочи отчет, оповестен от Службата на Организация на обединените нации за незабавна помощ, съобщи ДПА.

Според отчета съвсем половин милион разселени лица са избягали в прилежащи страни. В допълнение към столицата Хартум, районът Дарфур в западната част на страната, който от десетилетия е разкъсван от етнически спорове, е изключително обиден от тежкото принуждение. След продължаващите сражения и грабежи губернаторът разгласи Дарфур за " зона на злополучие ".

В Судан от средата на април паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) на Мохамед Хамдан Дагло, квазиармия, образувана от милиции с десетки хиляди бойци, се борят с въоръжените сили, ръководени от фактическия държавен глава Абдел Фатах Бурхан. 

Двамата генерали се изкачиха дружно на власт през 2019 и 2021 година, само че по-късно станаха противници за власт. Преходът към народна власт в страната с население към 46 млн. поданици в Североизточна Африка, за който настояваше цивилното население, не съумя да се реализира.

По данни на суданското министерство на опазването на здравето до момента в спора са починали минимум 866 души, а над 6000 са били ранени. Службата на Организация на обединените нации за незабавна помощ също предизвести за възходящо полово, съпровождащо спора, добавя Българска телеграфна агенция.

От началото на сраженията се следи целеустремено принуждение и похищение на дами и деца. Тези случаи обаче постоянно не се оповестяват.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР