От избирателните списъци да бъдат изчистени хора, декларирали в НАП,

...
От избирателните списъци да бъдат изчистени хора, декларирали в НАП,
Коментари Харесай

Могат ли да бъдат изчистени избирателните списъци за изборите?

От изборните описи да бъдат изчистени хора, заявили в Национална агенция за приходите, че трайно не обитават у нас. Това е предложил служебният финансов министър, съгласно стенограма на държавното съвещание от 19 май.

Според външния министър Светлан Стоев, обаче, това е политическо решение, което може да вземе единствено постоянен парламент. Днес Стоев показа целите и екипа си.



По време на държавното съвещание от 19 май финансовият министър Асен Василев е предложил изчистване на изборните описи от мъртви души, като се употребява информацията на Национална агенция за приходите.



Служебният министър председател дава отговор, че работна група дружно с ЦИК би трябвало да ревизира дали в границите на закона е допустимо такова изчистване на описите. В противоположен случай, съгласно Янев, няма смисъл да се разяснява тази тематика.

Днес служебният външен министър разяснява.

" Това е политическо решение, което би трябвало да се вземе по тази причина български жители, които не си заплащат налозите да нямат право на глас. Аз не знам дали това служебно държавно управление може да вземе такова решение.Това значи да се преработи Изборния кодекс. Изборният кодекс с цел да се преработи би трябвало да има парламент ", съобщи Светлан Стоев.

Според конституционалисти, в случай че изчистването на изборните описи на база информация от Национална агенция за приходите значи да се заличат тези, които не заплащат налози в България, това би лимитирало съществени права.

" Въпросното привързване с това, кой къде заплаща налози, с цел да бъде включен в изборния лист или да бъде премахнат от него, в този случай не прави работа и това ще бъде огромна неточност, в случай че държавното управление подходи по този метод. По същия метод е, в случай че едно лице има, да кажем, престояване фактическо отвън граница. Тоест декларирало е своя непрекъснат адрес, което е отразено в документа му за идентичност и без значение от това, че ние знаем, че се намира в Англия, в случай че то в деня на изборите се намира в България, по своя непрекъснат адрес и се яви в изборните секции, няма съображение на това лице да бъде отказано да гласоподава в изборната секция в България ", посочи Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

По предварителни планове изборите в чужбина ще костват 6,7 млн.лв.

На този стадий от външно министерство оповестиха, че ще има 570 секции в 67 страни.

С машини ще се гласоподава в 300 секции в 24 страни. Вече е стартирала логистиката по доставката на машини, изборните бумаги и застраховане работата на членовете на СИК-ове в изискванията на пандемия.

" Само към днешна дата това са над 3 хиляди български жители, които чакаме да се включат като членове на изборни комисии ", съобщи Калин Атанасов - непрекъснат секретар на Министерство на външните работи.

Светлан Стоев и през днешния ден акцентира, че ще има последователност в политиката във връзка с Република Северна Македония. Външният министър ще има двама заместници.

Румен Александров ще дава отговор за европейските политики, а Зарица Динкова ще е с сектор политики за развиване и Плана за възобновяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР