От Иван Коджабашев Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува

...
От Иван Коджабашев Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува
Коментари Харесай

Монокините клатеха моралните устои на соца СНИМКИ

От Иван Коджабашев



Под рубриката „ Пловдив през годините” „ Марица” разгласява фотоси от близкото минало на Пловдив - значими събития, забележителни персони, съдействали за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна диря на цели генерации. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив сътвори неповторима група художници, чиито лица и произведения също са запечатани на старите фрагменти. В тях оживяват и облиците на писатели, актьори, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град.

Ще представим и ваканционните пристрастия на пловдивчани преди десетилетия.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма късмет за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкоз скъпа.



Не си припомням кое от тези четири девойки се е класирало още по-нагоре и кое от тях е спечелило от тях мечтаната купа „ Мис Пловдив “. През 70-те години все по-често чувахме думата „ мис “, която бе в основата на всички състезания за хубост.

Тогава на градския плаж всяко лято пловдивчани избираха своята първа хубавица. Нямаше купени състезания, нямаше силикон, нямаше недомлъвки и подозрения. Конкурсите за „ Мис Красота “ бяха един от дребното свободни от идеологически щампи празници по това време.

Юли 1981 година



В края на 70-те и началото на 80-те години от ден на ден пловдивчани се осмеляваха да газят табута и да наклонен от примерното държание на социалистическия деец по време на почивка.

Повече дами на плажа се осмеляваха да захвърлят сутиените, пристигна ерата на монокините. Плажовете от Адамови и Евини се трансфораха в смесени. Със смях бяха възприемани бабите, които се кръстеха като пред края на света при типа на голи мъже и дами, пляскащи нехайно във водата.

Юли 1986 година



Една от най-големите соцатракции на Пловдив - плаж в центъра на града, до Новотела. Той безусловно пукаше по шевовете в почивните дни. Скоро обаче раят свърши - за голямо страдание на пловдивчани плажът бе съборен и сменен с бетонни магазини и гаражи.

Юли 1986 година



И по времето на соца беше известно къмпингуването на палатка край морския бряг. Други пък избраха да събират мечтания загар в планинските курорти.

Юли 1985 година



Планините бяха обичано място за почивка и преди десетилетия. Тогава имаше стройна организация за планинско екскурзионно летуване посредством БТС. Базите бяха налични за всеки, а цените за спане алегорични - от 70 стотинки до левче. Популярно беше да се качиш на планина напряко от морето или назад.

Юли 1980 година



Къмпинг „ 9-и километър “ - най-големият към Пловдив. В ония години той оферираше плаж, ресторант, къмпинг и 3-4 басейна. В почивните дни гъмжеше от народ, имаше и атракционна стратегия. Билетът беше 2 лв., входът - 30 ст. След време всичко рухна.

Юли 1981 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР