От инфлацията в България зависи кога точно през 2025 година

...
От инфлацията в България зависи кога точно през 2025 година
Коментари Харесай

Василев с препоръка към бизнеса да започне подготовка за преминаване към еврото

От инфлацията в България зависи по кое време тъкмо през 2025 година ще се присъединим към еврозоната, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Засега потребителските цени остават над референтните стойности, само че инфлацията последователно спада:

" По принцип се гледа 12 месеца обратно, тъй че въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем междинното равнище също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде сред юни и септември. В момента, в който покрием критерия за инфлацията, да пожелаеме спомагателен конвергентен отчет, който да ни разреши да влезем 2025 година в еврозоната ".

Асен Василев направи късото изявление преди конференция, отдадена на пътя към еврозоната. В нея взе участие ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю, който гостува у нас по покана на Василев.

Финансовият министър Асен Василев предложи на фирмите да стартират подготовка за прекосяване към еврото следващата година.

На конференция, отдадена на преимуществата и провокациите при приемането на единната европейска валута, стана ясно, че тази година се чака България да покрие и инфлационния аршин - последния от критериите от Маастрихт, на който към момента страната ни не дава отговор:

" Ако има тук компании или браншове, които не са почнали подготовката, мощно ги поучавам да се забързат! Ние работим доста интензивно с всички браншове - и с банковия, и с небанковия бранш ".

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев удостовери, че подготовката на банковата система за въвеждането на еврото е в доста напреднал стадий. Централният банкер прикани да се продължи с положителната фискална дисциплинираност:

" След присъединението, еврозоната ще завоюва още един глас на здрав разсъдък във връзка с решаването на фискалните въпроси, с които и еврозоната, и целия Европейски съюз се сблъскват. А това е нещо, от което аз мисля, че нашият съюз се нуждае мощно ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР