От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На

От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На ...

Прокуратурата вече не била получила сигнала от родителите на вербуваното момче.


"От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На допълнителни въпроси прокуратурата няма да отговаря. Причината за това е, че в различни медии се появиха публикации, съдържащи информация против прокуратурата и службите за сигурност." Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

Тя уточни, че повече информация няма да дават предвид това, че трябва да се запазят правата и интересите на детето. Отделно от това от държавното обвинение считат, че е налице голяма опасност за сигурността на голям брой български граждани.

"Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях", категорична е прокурор Милева.
ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм
ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

Проверяват дали има административно нарушение

Говорителят заяви, че остава непроменено мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете жертва на радикализация и огромна човешка трагедия. От друга страна по думите ѝ стоят интересите и сигурността на българското общество.

От прокуратурата подчертаха, че са намерени взривни вещества и устройства, по обем и брой, несъпоставими с нито друг казус от новата история на българската държава.

"Това не е било известно на никой, дори на родителите в деня, в който са извършвани действията по претърсвания и вземания", поясни говорителят на Спецпрокуратурата.
Обособяване "тих" антитерористичен център
Обособяване "тих" антитерористичен център

Отделени са средства, избрано е и място, но структурата няма да бъде публична

Тя изтъкна, че са намерени и сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице, непълнолетно, е подготвяло терористичен акт. Открити са и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

По думите на прокурора взривните вещества, които са намерение в изключителен обем и за Европа, е било изненада и за самите родители.

"Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри", заяви още говорителят на Специализираната прокуратура.
16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого
16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. 

Премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация.
Младен Маринов иска антитерористични центрове
Младен Маринов иска антитерористични центрове

Според него в някои случаи се налага информацията да не става обществено достояние

Припомняме, информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

Източник: news.bg