От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На

...
От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На
Коментари Харесай

Прокуратурата вече не била получила сигнала от родителите на вербуваното момче

" От името на Специализирана прокуратура ще направя малко изказване. На спомагателни въпроси прокуратурата няма да дава отговор. Причината за това е, че в разнообразни медии се появиха изявления, съдържащи информация срещу прокуратурата и службите за сигурност. " Това съобщи представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по отношение на радикализирания 16-годишен юноша от Пловдив.

Тя посочи, че повече информация няма да дават поради това, че би трябвало да се запазят правата и ползите на детето. Отделно от това от държавното обвиняване смятат, че е налице огромна заплаха за сигурността на огромен брой български жители.

" Помощта на родителите е голяма. Но информацията, в началото добита, е за радикализация и тя не е подадена от тях " , безапелационна е прокурор Милева.
 ДАЗД се самосезира поради персоналните данни на 16-годишния, задържан за тероризъм
ДАЗД се самосезира поради персоналните данни на 16-годишния, задържан за тероризъм

Проверяват дали има административно нарушаване

Говорителят съобщи, че остава непроменено мнението на прокуратурата, че в сегашния проблем се касае за дете жертва на радикализация и голяма човешка покруса. От друга страна по думите ѝ стоят ползите и сигурността на българското общество.

От прокуратурата подчертаха, че са открити взривни субстанции и устройства, по размер и брой, несъпоставими с нито различен проблем от новата история на българската страна.

" Това не е било известно на никой, даже на родителите в деня, в който са осъществявани дейностите по претърсвания и вземания ", разясни представителят на Спецпрокуратурата.
 Обособяване
Обособяване " спокоен " антитерористичен център

Отделени са средства, определено е и място, само че структурата няма да бъде обществена

Тя посочи, че са открити и съществени връзки, съдържащи информация, че обвиненото лице, малолетно, е подготвяло терористичен акт. Открити са и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази тенденция.

По думите на прокурора взривните субстанции, които са желание в извънреден размер и за Европа, е било изненада и за самите родители.

" Прокуратурата ще продължи да поддържа настояването си за задържане под стража на малолетното лице, защото считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специфична среда, в която с него ще работят психолози и психиатри ", съобщи още представителят на Специализираната прокуратура.
 16-годишният от Пловдив просто се интересувал от гърмежи, не желал да нарани никого
16-годишният от Пловдив просто се интересувал от гърмежи, не желал да нарани никого

Адвокатът му отвърна тезата на прокуратурата за подготовка за атентат

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче , готвело терористична офанзива в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов съобщи пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство.

Премиерът Бойко Борисов разяснява , че службите не са отговорни за теча на информация.
 Младен Маринов желае антитерористични центрове
Младен Маринов желае антитерористични центрове

Според него в някои случаи се постанова информацията да не става публично притежание

Припомняме, информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас.

Борисов съобщи още и че откритите субстанции в спонтанната лаборатория на младежа са " страховити бомби " , по-силни от тези в Сарафово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР