От идната учебна година предучилищното образование ще стане задължително и

...
От идната учебна година предучилищното образование ще стане задължително и
Коментари Харесай

Предучилищната става задължителна и за 4-годишните деца от 2020 година

От идната образователна година предучилищното обучение ще стане наложително и за 4-годишните деца, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. Той добави, че това е записано в наредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.
Министърът на образованието напомни, че въвеждането на наложителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил изработен компромис от две години за общините, които нямат такава опция.
"В момента сме образували работна група, само че общият принцип ще бъде от образователната 2020/2021 година, евентуално с изключения ", сподели Красимир Вълчев.
От началото на образователната година в допълнение 6500 деца са записани в просветителната система, уточни Вълчев. Това е много по-малко от предходните две години. Тогава общо 42 500 деца са били записани в системата. Вълчев посочи, че за трите години към 49 000 деца и възпитаници са записани в просветителната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000. "Т.е. приказваме за един чист резултат от 43 000 деца, които са в допълнение записани в просветителната система ", съобщи Красимир Вълчев.
Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева сподели, че е от страна на воденото от нея ведомство е било регистрирано положително взаимоотношение с МОН. По думите й от страна на МТСП един от най-големите проблеми е акцията, която е от няколко месеца и има цел да "демонизира " работещите в държавната администрация. "Държавата няма потребност от деца без фамилии. Държавата няма потребност от деца, които са необразовани. Държавата няма потребност от деца, които живеят в принуждение. Деца, които не приказват български език и деца, които не могат да се осъществят ", съобщи Сачева. Тя посочи, че напъните на страната не са да се лишават децата. Те са ориентирани към тъкмо противоположното - за подкрепяне на фамилиите на тези деца и отбрана на правата на тези деца, които не могат да получат съответна отбрана от фамилиите, в които живеят.
Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в границите на днешната среща е било регистрирано, че е нужна вторична готовност в границите на към този момент основаната. Според него са нужни повече старания на терен. Затова е взето решение да се вършат и зимни обходи, макар че не е началото на образователната година. Според него в допълнение би трябвало да се разшири спектърът от дейности, които се подхващат. Той е на мнение, че главен фокус би трябвало да бъде предварителната защита. Въпреки всичко Дончев счита, че механизмът за попречване на отпадането на деца и възпитаници в наложителна учебна възраст работи сполучливо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР