От гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха в Софийския градски съд

...
От гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха в Софийския градски съд
Коментари Харесай

Мая Манолова внесе 3000 страници доказателства за мобилните оператори в съда

От гражданската платформа " Изправи се.БГ " внесоха в Софийския градски съд 3000 страници доказателства към поради неравноправни клаузи в договорите с мобилните оператори. За внасянето на материалите в съда осведомят от гражданското придвижване.

Според водача на " Изправи се.БГ " Мая Манолова сред трите телекома в България и Комисията за отбрана на потребителите (КЗ) е подписано изцяло бутафорно съглашение. " Според него, в случай че не си склонен с нарастване в цените на мобилните услуги, можеш да се откажеш от контракта си без неустойки. Обаче къде ще отидеш? При другите два мобилни оператора, които са нараснали цените си със същия % ", разяснява тя. По думите на Манолова друга неработеща точка в съглашението е да се счита, че е равноправно при дефлация цените на мобилните услуги да се понижават, тъй като в идващите години не се чака такава.
 С нов законопроект Политическа партия пазят жителите от мобилните оператори
С нов законопроект Политическа партия пазят жителите от мобилните оператори

Потребителите ще могат да приключват контракта при смяна на цената

" Продължаваме с груповите искове, тъй като само правосъдно решение може да приключи неравноправните клаузи, които се съдържат в общите условия и договорите на телекомите ", сподели още тя.

Гражданската платформа апелира и клаузи в договорите, съгласно които при преустановяване на контракт потребителят би трябвало да възвърне всички отстъпки , които са му били направени по контракти за абонаментни проекти и за закупуване на устройство, както и да заплати цялостната стойност на предоставеното му оборудването, в случай че не го върне в претенции търговски тип. Манолова е възмутена и от друга обжалвана в исковете уговорка, която била неравноправна - за наказателна клауза в размер на 8% за наложително събиране на задълженията.
 Мекият метод май не дава резултат с мобилните оператори Обновена
Мекият метод май не дава резултат с мобилните оператори

Трябва да се обясни какво да се случи с клаузата за индексацията

" Също по този начин е доста показателно, че депутатите, които се кълняха и си късаха ризите, че ще заведат групови искове, даже Корнелия Нинова, която призоваваше всички депутати да подадат молби, не го направиха. Единствените, които заведохме групови искове, сме ние от " Изправи се.БГ ", и ще продължим да се борим в съда ", зарече се Мая Манолова. Тя съобщи също, че, в случай че не са подвластни от лобито на телекомите, депутатите могат да одобряват законови промени за възбрана на едностранното нарастване на цените на мобилните услуги при срочни контракти. Според Манолова би трябвало при двугодишни контракти операторите да са пресметнали комерсиалния си риск, да са го заложили в цените на мобилните услуги и да се ангажират към своите клиенти, че през тези две години няма да подвигат цените едностранно.

Тя уточни още, че приходите на всеки от трите телекома за 2023 година са по 1 милиарда лева, а оперативната им облага била 30-40% . Само нарастването на цените с 9,5% съгласно Манолова носи на мобилните оператори над 90 млн. лева спомагателна облага без да вършат никакви разноски или вложения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР