От години специалисти предупреждават за високите нива на бисфенол А

...
От години специалисти предупреждават за високите нива на бисфенол А
Коментари Харесай

Опасният химикал, който ни дебне и в спортните дрехи на големи производители

От години експерти предизвестяват за високите равнища на бисфенол А (BPA) в пластмасовите бутилки за вода и съдовете за готвене. Но казусът е, че органичното изкуствено съединяване се среща на всички места, даже в продукти като спортните дрехи, освен това във високи равнища. Нещо, което несъмнено е опасано, защото може да има дълготрайни последствия за здравето.

Американският Център за екологично здраве, организация с нестопанска цел, която работи за отбрана на хората от нездравословни химикали,  някои марки спортни дрехи, които могат да излагат потребителите на високи равнища на BPA.

" Проучванията демонстрират, че BPA се всмуква през кожата и попада в кръвния поток. Спортните сутиени и дрехи се носят в продължение на часове, човек постоянно се поти в тях, тъй че е тревожно да откриваме съществуването на химикала в тях ", споделя Кая Алън Шугърман, шеф на организацията.
 Снимка 619501
Източник: iStock

Сред посочените марки облекло са големи производители като Nike, Brooks, Asics, Athleta, Sweaty Betty, Champion и adidas. Тези артикули излагат потребителите на високи равнища на BPA, някои от които са 22 пъти повече от допустимото.

Проблемът се акцентира и от предназначението на спортното облекло. Потта работи като разтворител и е открито, че извлича замърсители от облеклата. Оттам те минават през кожата в тялото, което има редица отрицателни последици. ВРА може да докара до повишение на кръвното налягане, сърдечносъдови болести, диабет вид 2. Влияе също и на хормоналния баланс, от кое място могат да се появят проблеми с плодовитостта и естрогенно-чувствителни болести, в това число рак на гърдата.
 Снимка 619502
Източник: iStock

И поради вероятните рискове, експертите дават някои препоръки за това какво може да създадем сами, с цел да избегнем химикала и в облеклата. Като начало да не купуваме синтетични облекла и деликатно да четем етикетите на тях. Да сменяме облеклото си незабавно след подготовка (хубавото е, че BPA се почиства от системата много бързо), както и да изхвърлим по-старите дрехи, с които интензивно сме спортували.

Но защото сме изложени на въздействието на бисфенол А от голям брой източници, непрекъснато, всеки ден, няма по какъв начин напълно да избегнем неговото влияние. Въпросът е да се сведе до най-малко експозицията, доколкото това е допустимо, от всякави евентуални източници - в това число облекла и аксесоари, пише .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР