От години софийското кметство се бори със собствениците на сгради-паметици

...
От години софийското кметство се бори със собствениците на сгради-паметици
Коментари Харесай

Ще ипотекират сградите - паметници на културата

От години софийското кметство се бори със притежателите на сгради-паметици на културата, които са ги оставили да се разрушават. На този стадий това става посредством санкции, само че резултатите не могат да попаднат даже в графата "задоволителни ". През годините финансовите наказания са варирали - общо за всички обекти те са били в рамките сред 300 и 500 хил.лв., само че очевидно не са стреснали никого. Не е помогнало и събитието, че в Закона за устройството и застрояването на Столичната община бяха заложени седем пъти по-високи наказания от тези в Закона за културното завещание - до 50 000 лева за физически и до 200 000 лева за юридически лица. Затова в този момент хората на кмета Йорданка Фандъкова имат намерение да потърсят решение на казуса, посредством използването на по този начин наречената законова ипотека.

Кога ще стане това е мъчно да се каже, тъй като занапред основният проектант на София Здравко Здравков ще желае опростяване на процедурата по налагането на такава ипотека. Очевидно Здравков е обезпокоен от резултатите от инспекцията, която разпореди след пожара в една от постройките в Царските конюшни в края на юли. Оказва се, че и до ден сегашен над 40 сгради-паметници на културата в центъра на столицата са в спешно положение. Те се намират в шест региона - "Оборище ", "Възраждане ", "Сердика ", "Триадица ", "Средец " и "Красно село ".

По думите на основния проектант са тествани общо 49 здания, от които едвам девет са били ремонтирани. Спрямо останалите са подхванати разнообразни дейности - формирани са протоколи, издадени са актове или са наложени наказания.

Колкото до крайната мярка с налагането на ипотека, с цел да се стигне до нея, е належащо да се измине доста дълга процедура, предшествана от купища административни актове, всеки от които може да се апелира. А както знаем, стигне ли се до съда, огромна част от тях падат, къде поради некомпетентността на основателите им, къде по други аргументи. Ето за какво ще бъде образува работна група, която да приготви оферти за промени в Закона за културното завещание и механизъм, с който притежателите на парцели, които са културна полезност, да бъдат подтиквани да ги ремонтират и поддържат.

От ремонт се нуждаят както административни и жилищни здания, по този начин и къщи, църковни парцели и даже някогашна болница. Такъв е казусът с къщата на Гешов на бул. "П. Евтимий " №7. Въпреки че за нея общината е наложила на притежателя глоба от 50 хиляди лева, а Министерството на културата е съгласувало планова документи, която към момента не е импортирана за утвърждение в направление “Архитектура и градоустройство”, резултат няма.

Плаче за възобновяване и къщата на арх. Фингов на ул. "Шипка " №38. Кметство беше насила да води дълги договаряния със притежателя и даже му наложи санкция от 100 000 лв.. Обаче към този момент има импортиран план за реституция, акомодация и реорганизация на постройката, който би трябвало да бъде координиран с Министерството на културата.

В "списъка на нередовните " попада и печалноизвестната Двойна къща, която беше съборена, откакто се оказа, че статутът й на монумент на културата е бил свален. Сега той е върнат и от притежателя й се изисква цялостното й възобновяване. Но на този стадий плановете за реституция към момента не са получили утвърждение - върнати са за корекции.

Предписания за краткотрайни спешни дейности са дадени и за ротондата “Св. Георги”. Там към този момент е изработен непълен ремонт, а от Светия синод са дали уверения, че ще реставрират и постройката на Богословския факултет на площад “Св. Неделя”.

Старата постройка на болница “Майчин дом” в регион “Сердика”, също се нуждае от незабавен ремонт, само че там има утежняващи условия - за нея се води правосъден спор за собствеността.

"Аварийни дейности " са предписани и за фасадата за бившето кино "Цанко Церковски ". Преди няколко месеца над 140 създатели и кино дейци изпратиха писмо до Министерския съвет, Министерството на културата и Столичната община, в което упорстват на постройката на бул. “М. Луиза” №26 да бъде даден статут на монумент на културата от национално значение, с цел да бъде избавена. Причината е, че тя е оповестена за продажба, а филмовите дейци желаят страната да предложи различен равносилен терен на притежателите, с цел да може някогашното кино да бъде избавено.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР