От години се говори за недостиг на анестезиолози. Все още

...
От години се говори за недостиг на анестезиолози. Все още
Коментари Харесай

Пациентът ви учи, слушайте го

От години се приказва за дефицит на анестезиолози . Все още ли съществува този проблем или има растеж в интереса към специалността ?

Това е доста тежък въпрос и по тази причина отговорът няма да е лек. По принцип тази компетентност е като динозаврите-изчезващ тип. Причините за това са няколко. Няма доста искащи по доста аргументи. Професията изисква извънредно голяма отговорност, ниско е заплащането. Добре квалифицираните хора имат опцията заради свободното придвижване на хора в света, да се осъществят на други места, където и заплащането е много по-добре. В резултат на което няма доста искащи да се осъществят в специалността, а тези, които я избират, отиват на други места, където има повече средства. Вече 4-5 генерации имаме проблеми с фрагментите.

Какво ни липсва да задържим нашите фрагменти - тежкото образование , компликациите за специализация или нещо друго ?

Принципът е сложен, само че съгласно мен лекарят би трябвало да стартира с най-малко 2 междинни работни заплати или един млад доктор би трябвало да стартира на 3000 лв., с цел да не мисли за материалното, а по какъв начин да се развива. Ако имате такава мотивация, ще се замислите в каква посоката тръгнете след междинното обучение. В момента младите се насочват в други специалности, където парите се изкарват по-лесно. А самата анестезиология и хирургичните специалности са доста високо равнище и би трябвало да има диференциация. За да останат младежите тук, те би трябвало да имат сериозна мотивация, с цел да е материалното по-малко значително за тях.

Има ли място за образование в връзките доктор - пациент в здравното обучение ?

Изключително. Това е сериозен въпрос. Аз доста постоянно споделям на моите сътрудници - пациентът ви учи, слушайте го. От него също може да се научи нещо. Има го рационалното зърно, което всеки човек може да ви даде. Има логика на психиката на болния, а точно по какъв начин да достигнем до доверието на пациентите. Ако няма доверие сред доктор и пациент, мъчно ще се случат нещата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР