От години настояваме за диференциране на ДДС за стоки от

...
От години настояваме за диференциране на ДДС за стоки от
Коментари Харесай

Някои стоки ще изчезнат заради ДДС-то?

От години настояваме за диференциране на Данък добавена стойност за артикули от първа нужда. Трябва да се наложи надзор, икономическият консултант от КТ “Подкрепа “ Ваня Григорова по отношение на концепцията да се смъкна ДДС-то върху храни, ток и горива.

„ Наивно е. В Турция това се направи, само че като резултата друга страна се възползва от това. Виждате по какъв начин наши сънародници заляха пазара в Одрин, с цел да пазарят на ниска цена. Това са неща, които имат кратковременен резултат. Идеята е да произвеждаме повече артикули и услуги, бизнесмените да наемат повече хора и заплатите да се покачват “, сподели от своя страна банкерът Левон Хампарцумян.

По думите на Григорова въпросът е в контрола. „ Институциите би трябвало да наблюдават по какъв начин бизнесът усилва цените, на които продава “, съобщи тя.

Според Хампарцумян след унищожаване на ДДС-то има заплаха някои артикули да изчезнат. Той попита и кой тъкмо ще управлява търговците? „ Инспектори, които взимат смешни заплати и можеш да ги купиш с 20 лв. ли?, добави банкерът.

По думите му това ще докара до едно хора, които внезапно ще забогатеят.

„ Всички виждаме касовата си записка в която написа цената на стоката и настрана цената на ДДС-то. Само че това значи, че институциите би трябвало да наблюдават по какъв начин и до каква степен усилва бизнесът цените, на които продава. Ние имаме и по този начин веригата на доставки, през която също би трябвало да мине този надзор, тъй като доста постоянно се упражняваме с цената на хляба, само че 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и Данък добавена стойност. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е извънредно време да се постави край. Това не е от в този момент, би трябвало да кажем, че е от години, добави Ваня Григорова.

„ В България умрели от апетит няма, нито ще има въстание на гладните. Трябва да произвеждаме повече артикули и услуги. Опитите да се контролират нещата не свършват добре “, съобщи банкерът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР