От години е известно, че тютюнопушенето може да допринесе за

...
От години е известно, че тютюнопушенето може да допринесе за
Коментари Харесай

Пушенето на вейпове: От белодробна недостатъчност до рак

От години е известно, че тютюнопушенето може да способства за съществено увреждане на здравето на устната празнина, белият дроб, сърцето. Оказва се обаче, че електронните цигари или вейповете, електронните наргилета, които се употребяват като опция за обичайните цигари не са по-малко нездравословни. 

От Медицинско учебно заведение на Харвард показват, че вейпингът може да докара до тежки белодробни проблеми и нараснал риск от развиване на рак. 

Вече стартира слагането на обозначителни стикери

Д-р Робърт Шмерлинг от университета в Харвард показва, че възходящата известност на пушенето на вейпове е доста огромна, изключително измежду младежите.

Според изследване на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) 14,1% от учениците в гимназиите в Съединени американски щати споделят, че употребяват електронни цигари през 2022 година Това съставлява нарастване от 2017 година, когато този % е 11,7.

Друго изследване измежду зрелостници открива, че повече от 40% са опитвали електронни цигари.
Шмерлинг акцентира, че макар възрастовите ограничавания в Съединени американски щати за възбрана за продажба на тютюневи произведения на лица под 21 години, то това не пречи на младежите да се доставят с тях и надлежно да ги използват.

Как вейпингът може да повлияе на белите ви дробове?

Употребата на електронни цигари или вейпове може да докара до неочаквани и тежки белодробни проблеми, в това число смъртни случаи.

Все по-често ще се приказва за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), породена от модерните устройства

Според CDC повече от 2800 консуматори на електронни цигари са се нуждаели от банкет в болница до февруари 2020 година, а 68 от тях са умряли. Повечето случаи са измежду младежи.

Обикновено признаците стартират последователно, със зной и/или гръдна болежка, преди по-сериозното затруднено дишане да докара до банкет в болница.

Експертите считат, че токоферилов ацетат, който се съдържа в някои елктронни цигари могат да бъдат причина за сходен вид белодробна непълнота.

В нея по-малко от 5% от възрастното население пуши

Друго заболяване, който се демонстрира е облитериращ бронхиолит, което значи инфектиране в белите дробове. То предизвиква хрипове, кашлица и зной. С течение на времето това може да докара до белези на дребните въздушни торбички на белите дробове, дружно с удебеляване и свиване на дихателните пътища. Химикал, наименуван диацетил, открит в доста аромати в електронните цигари, е една от аргументите за това положение.

Никотинът в електронните цигари

Никотинът във вейповете е мощно пристрастяващ и може да повлияе на развиващия се мозък, като евентуално да навреди на младежи и младежите. Установено е, че даже някои електронни цигари, на който написа, че нямат никотин, също съдържат даже и в по-малки количества.

До този миг то беше допустимо поради законодателна празнина

Тийнейджърите, които пушат вейпове е по-вероятно да стартират да пушат и естествени цигари. Много младежи, които употребяват електронни цигари, също по този начин и пушат цигари.

Риск от рак. Някои субстанции, открити в парите на електронните цигари, са свързани с нараснал риск от рак. Аерозолът, който потребителите вдишват и издишват от електронните цигари, може да изложи както потребителят, по този начин и близките на нездравословни субстанции, които се съдържат в течността.

Европейската федерация по пародонтология (EFP) предизвестява, че електронните цигари могат да бъдат толкоз нездравословни за здравето на венците и устната празнина, колкото пушенето на обичайни тютюневи цигари. Въпреки обстоятелството, че феноменът вейпинг е относително нов спрямо тютюнопушенето, което значи, че детайлностите от проучването към момента са непълни, доказателствата демонстрират ясна връзка сред електронните цигари и неприятното здраве на устната празнина.

Снимка: iStock

За разлика от пушачите на тютюн, които са по-наясно с тютюнопушенето като рисков фактор за общи здравословни проблеми потребителите на вейпове постоянно се заблуждават  и считат, че електронните цигари по някакъв метод са по-малко нездравословни или даже безвредни.

Редица химикали, съдържащи се в парите на електронните цигари, в това число формалдехид, пропилей гликол и бензен, могат да увредят устната празнина като стартират прогресивно разрушение на пародонта, тъканите, поддържащи зъбите.

Деменцията е съпроводено със загуба на паметта и когнитивен спад

Технологичните цигари предизвикват повишение на симпатикусовата нервна интензивност като се усилва сърдечната периодичност и се покачва артериалното налягане.

Какво е вейпинг?

Вейпингът включва нагряване на течност. При него се употребява устройство като електронна цигара, което загрява течноста, до момента в който тя се трансформира в пара, която се вдишва. Тези устройства нормално се назовават вейпове, електронни наргилета, електронни цигари. Всички те може да наподобяват малко по-различно, само че работят по подобен метод.

Ето и какво споделят експертите

Тези устройства загряват разнообразни аромати, никотин или други евентуално нездравословни субстанции. Проучване на CDC откри, че 99% от електронните цигари, продавани в Съединените щати, съдържат никотин.

Аерозолът за електронни цигари, който потребителите вдишват от устройството и издишват, може да съдържа нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, в това число никотин, ултрафини частици, които могат да бъдат вдишани надълбоко в белите дробове, ароматизатори като диацетил, летливи органични съединения, химикали, причиняващи рак, тежки метали като никел, калай и олово.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР