От гледна точка на нормативната уредба и поетите ангажименти към

...
От гледна точка на нормативната уредба и поетите ангажименти към
Коментари Харесай

Иван Иванов: Домакинствата няма да купуват ток от свободния пазар преди края на 2025 г.

От позиция на нормативната уредба и поетите задължения към Европейски Съюз няма възможност битовите консуматори да стартират да купуват ток от пазара преди края на 2025 година Това увери ръководителят на Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на въпроси от медии. Темата бе обновена неотдавна от разнообразни политици, които внушаваха, че и семействата ще би трябвало да купуват ток от пазара от началото на идната година като се позоваваха на текстове и от Плана за възобновяване и резистентност.

България е заявила пред Европейска комисия, че битовите консуматори ще изоставен контролирания пазар до 31 декември 2025 година Всякакви опити авансово това да се случи смятам за неудачни изключително при сегашната обстановка на съществено покачване на цената на електрическата енергия И това е мнението на КЕВР, което ще бъде отстоявано, увери Иванов.

Допълни, че няма предварителни условия или проекти този период да бъде съкратен. Домакинствата могат да бъдат спокойни, че няма да се случат непредвидени неща с тях, добави ръководителят на регулатора.

На въпрос по какъв начин това се свързва със периоди, записани в Плана за възобновяване и резистентност, които гласят друго, Иванов разгласи, че никой от тези периоди не е допустимо да бъде спазен - като даде образец с това, че в проекта е стихотворец ангажимент НЕК да излезе от ролята на публичен снабдител. Според него никой от тези периоди няма да бъде спазен и Народното събрание ще би трябвало да изиска проверката им.

На въпрос дали предложенията и бизнесът да се върне на контролирания пазар поради рисково високите цени през последната година, той уточни, че тази норма на Европейска комисия не е наложителна, а е дадена като опция. " КЕВР има подготвеност според от смяната обсега да се произнесе съответно с решение, което по никакъв метод да не докара до внезапни промени в ценовите равнища ", разгласи той.

Определи като положителни вероятностите за цената на тока за бизнеса като аргументира това с обстоятелството, че газовите централи в Европа, които създават електрическа енергия и бяха спрени поради скъпия газ, още веднъж влизат в деяние. Това се чака да усили предлаганите на пазара количества и да смъкна цената.

Допълни, че цената на българската енергийна борса през вчерашния ден в сегмента " Ден напред " е паднала под 300 лева за мегаватчас. " А имаше интервал, в който стигна над 1000 лева ", подсети той. Според него цената " твърдо върви надолу " и " както е тръгнало " ще отпаднат и обезщетенията, които получава бизнеса от 250 лева, когато цената на силата падне под тази стойност.

Отказа да разяснява концепцията за две цени на тока, препоръчана от служебния министър на енергетиката Росен Христов с претекста, че това публично не е предлагано, а също така предлагането бе оттеглено. Допълни, че самият той има съществени възражения против такава идея.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР