От главоболие, обриви и припадъци до диабет, астма и ракови

...
От главоболие, обриви и припадъци до диабет, астма и ракови
Коментари Харесай

Диабет, астма, рак: как пестицидите тровят човека

От главоболие, обриви и припадъци до диабет, астма и ракови болести: пестицидите тровят, само че използването им по света нараства - с пагубни последствия и за индивида, и за природата. Ето обстоятелствата:

Мащабите на казуса чертае специфичен отчет: документът от 50 страници носи името „ Пестициден атлас ". В него специалисти от немската Мрежа за деяние против пестицидите (PAN Germany), от фондация „ Хайнрих Бьол ", от Съюза за екология и отбрана на природата, както и от интернационалното списание " LE MONDE diplomatique " осветляват тематиката от всички страни. Не икономисват и обстоятелството, че потреблението на пестициди е бизнес за милиарди, който нанася вреди и на хората, и на природата.

Пестицидите усилват риска от рак

Според научно проучване, оповестено в профилираното издание Public Health, годишно от отравяния с пестициди се разболяват 385 милиона души, занимаващи се със земеделие. Симптомите на натравяне с пестициди са изнемощялост и отмалялост, главоболие, повръщане, разстройство, кожни обриви, нервно разстройство, изпадане в безсъзнание. При тежко натравяне е допустимо даже да настъпи сърдечна, белодробна или бъбречна непълнота. От натравяне с пестициди годишно по света умират към 11 000 души, работещи в селското стопанство.

Най-много хора страдат от натравяния с пестициди в южното полукълбо: в Азия има общо 256 милиона души с такива натравяния, следват Африка със 116 милиона и Латинска Америка с 12,3 милиона пострадали. В Европа те са доста по-малко - общо 1,6 милиона души в западната и в южната част на континента.

Няколко са аргументите за концентрацията на отравянията с пестициди в южните райони на планетата: от една страна там се употребяват и мощно отровни пестициди, които в Европа са неразрешени, а въпреки това хората, които работят в тези райони в селското стопанство, не разполагат с съответно защитно облекло, нито пък са добре осведомени за заплахите.

Според отчета пестицидите се разнасят от вятъра на стотици километри разстояние от мястото на тяхната приложимост. А последствията са за всички, тъй като отровата прониква в реките и в подпочвените води, измират инсекти, птици и водни животни.

При хората пестицидите провокират и хронични болести. „ Проучвания потвърждават връзка с заболяването на Паркинсон, с диабет вид 2 и с избрани ракови болести ", споделя аграрната инженерка Сюзън Хафманс от PAN Germany. Пестицидите са свързвани и със болести като астма, с разнообразни алергии и разстройства в производството на хормони, както и с малформации на плода, прибавя експертката.

Печално прочут стана в последно време най-много глифозат, който е най-често използваният пестицид. През 2015 година Международната организация за проучване на рака го дефинира като „ евентуално пораждащ рак ". А научно проучване на Университета Вашингтон стигна до извода, че глифозат усилва риска от тумори на лимфните възли.

Печалбите - по-важни от здравето на хората

Продажбата на пестициди е рентабилен бизнес. Според „ Пестициден атлас " четирите най-големи производители - швейцарско-китайският тръст Syngenta, немските Bayer и BASF, както и американският Corteva, са осъществили през 2020 година общ оборот от 31 милиарда евро. През последните години продажбите на пестициди са нараствали с по към 4 % на годишна база.

За увреждания на здравето или за екологични вреди производителите нормално не заплащат нищо - с изключение на в случаите на сполучливи правосъдни искове. Както в Съединени американски щати, където 125 000 потърпевши от потреблението на пестицида Roundup, чиято съществена съставна част е точно глифозат, завоюваха дело против концерна Bayer. Независимо от това Bayer и сие не престават да продават мощно отровни пестициди, в това число и такива, които са неразрешени в Европейски Съюз, защото са доста рискови.

В същото време настоящо изследване в Германия сочи, че болшинството от младежите на възраст от 16 до 29 години желаят земеделие, което не вреди на водите, почвите и насекомите и създава без синтетични пестициди. Пълна възбрана на пестицидите до 2035 година и интензивно подкрепяне на земеделците за прекосяване към екологично произвеждане желаят 63 на 100 от участниците в допитването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР