от ГЕРБ-СДС снощи поиска оставката на кабинета заради информация в

...
от ГЕРБ-СДС снощи поиска оставката на кабинета заради информация в
Коментари Харесай

Реакциите за Шенген: Брюксел ни хвали, у нас - сдържаност и разнопосочност

от ГЕРБ-СДС нощес изиска оставката на кабинета поради информация в електронна медия, че министър председателят Николай Денков се е съгласил да приемем 6000 афганистански бежанци против " въздушния Шенген ". Скоро по-късно обявата на Добрев във Фейсбук беше изтрита. Остана единствено забележката, че: 

" Шенген по въздух си е чист въздух, но под налягане ". 



Съпредседателят на ПП-ДБ  му отговори, че " няма по какъв начин триумфът да бъде показан като неуспех, макар многото старания в тази посока ". И разясни, че и сега сме задължени да записваме и одобряваме мигранти - по този начин е съгласно Дъблинското споразумени. 

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пък посочи дългогодишните си усилия за реализиране на тази цел " като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи ". А измежду хората, на които благодари за постигнатия резултат, бяха министър председателят Николай Денков, вътрешният министър Калин Стоянов и " особено на Бойко Борисов за всеотдайната и поредна работа по тематиката ". Самата оценка на Борисов преди дни претърпя трансформация -. 

, който бе посочен като министър на ГЕРБ-СДС откакто по-рано тази година от партията се застъпиха за него при настояването на оставката му, видя в новините за Шенген добра оценка на работата на граничната ни полиция: 

" Доказахме, че България може да охранява освен своите, само че и границите на обединена Европа ". 

Колегата му в кабинета " Денков " - правосъдният министър Атанас Славов, пък се похвали с промените в правораздаването: 

" Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде допустимо без множеството промени в региона на правораздаването, наред с ефикасното запазване на границите. 

Според него по този метод страната ни от периферията на Европа се доближава към сърцето на съюза и ще стане действителен участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в областта на опазването на общите граници. По думите му скоро жителите и бизнесът ще почувстват на практика изгодите от улесненото пътешестване.

" През миналите над 12 години неналичието на господство на правото беше явен препъникамък към напъните ни за свободно пътешестване, макар че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и измененията в Конституцията, съчетани с доста на практика старания за възстановяване на институционалната среда и усилване на измененията в правосъдната система, върнаха доверието на нашите европейски сътрудници в страната ни и във опциите ѝ да подсигурява сигурност ". 

Той добави, че следва значима година, в която " би трябвало да създадем идващите решителни крачки към подсилване на правовия ред посредством мощни, ефикасни и изграждащи доверие институции ".



" Днес България и Румъния би трябвало да се гордеят . Решението за унищожаване на вътрешните гранични инспекции по въздух и море е огромна стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство ", разяснява ръководителят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен. 

Today is a day of great pride for Bulgaria and Romania.

The decision to lift internal air and sea border checks with

" Дългоочаквана стъпка за румънските и българските жители да се радват на по-голяма независимост на придвижване с вероятността за сухопътния превоз ", уточни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Реакциите в северната ни съседка  

Ако у нас реакция на президента Румен Радев към момента липсва, румънският му колега  Клаус Йоханис  не се разграничава от общите старания на страната си за крачката към пълноправно участие в Шенген. 

" Този позитивен етапен резултат се дължи на дейното ангажиране на всички институции с отговорности по тематиката, изключително на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи ", сподели румънският държавен глава в изказване, оповестено на формалния уебсайт на президентската институция. Той акцентира нуждата от продължение на дипломатическите старания.

" Приоритетната цел на Румъния остава цялостното използване на достиженията на правото от Шенген, като премине през последния стадий, а точно премахването на контрола по вътрешните сухопътни граници, както е планувано в признатото решение на Съвета на Европейски Съюз ", отбелязва Клаус Йоханис.

По думите му влизането на Румъния във въздушното и морското Шенгенско пространство е значима и потребна стъпка за румънците.

" Предприетата през днешния ден стъпка е в интерес на румънските жители, която укрепва позицията на Румъния измежду страните членки, откакто тя закупи статут на страна от Шенген. Румъния беше и остава снабдител на сигурност, в това число във връзка с отбраната на външните граници на Европейски Съюз ", споделя Клаус Йоханис.

Не се забави и реакцията на румънския министър председател Марчел Чолаку , който написа във Фейсбук:

" Обещахме, направихме! Вече е публично: от март въздушните и морските граници ще бъдат отстранени и ще можем да издаваме шенгенски визи. След 13 години на провали и унижения, това държавно управление стартира развой, който е необратим от през днешния ден (30 декември). Следващата година ще продължим напъните за дефинитивно привършване на този развой ". 

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою благодари на всички сътрудници за решението по отношение на влизането на Румъния в Шенген.

" Важни вести! Съветът на Европейски Съюз утвърждава шенгенските правила за Румъния и България от март 2024 година, които обгръщат въздушните и морските граници. Усилията не престават да включват и сухопътните граници. Благодаря на всички сътрудници ", написа Предою в обществената платформа " Хикс ".

И румънският министър на външните работи Луминица Одобеску приветства решението на Съвета на Европейски Съюз да отстрани контрола по вътрешните въздушни и морски граници за Румъния и България.

" Важен резултат за жителите на Румъния. Благодарим на всички сътрудници и институции на Европейски Съюз за тяхната поддръжка. Румъния остава ангажирана със мощно и несъмнено Шенгенско пространство ", написа Одобеску в обществената платформа " Хикс ".

Междувременно румънският евродепутат и водач на партия " Народно придвижване " Еуджен Томак изрази вяра, че на идващия Съвет по правораздаване и вътрешни работи ще бъде избрана дата и за сухопътното влизане на Румъния в Шенген, тъй като, по думите му, това чакат милиони румънски жители и бизнесмени в Румъния.

" Решението, взето през днешния ден от страните членки, е значимо, даже в случай че всичко се случи по процедурно друг метод спрямо другите решения по отношение на разширението на Шенгенското пространство, когато бяха признати други страни. Лично аз съм благополучен от тази вест, даже и да е единствено дребна стъпка напред ", разяснява Томак на формалния си профил в обществената мрежа Facebook.

Той отбелязва, че чака ясно и в детайли показване на изискванията, които Румъния е приела от Австрия, в съглашението, оповестено от Министерството на вътрешните работи.

" Имаме още доста работа преди цялостната интеграция и по тази причина би трябвало непрекъснато да оказваме напън върху всички участници, тъй като Румъния заслужава да бъде в Шенген! ", написа още Томак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР