От Федералната служба за сигурност, съвместно с ФСО на Русия,

...
От Федералната служба за сигурност, съвместно с ФСО на Русия,
Коментари Харесай

ЦРУ следи за вас през вашия смартфон

От Федералната работа за сигурност, взаимно с ФСО на Русия, разкриха разследваща акция на американските разследващи служби, извършена благодарение на мобилни устройства на Apple (САЩ).

„ В процеса на обезпечаване на сигурността на съветската телекомуникационна инфраструктура бяха разпознати аномалии, които са типични единствено за потребителите на мобилни телефони на Apple и са породени от работата на незнаен до момента злотворен програмен продукт (VPO), който употребява софтуерни уязвимости, предоставени от производителя “, заяви Центърът за връзки с обществеността на Федералната работа за сигурност на Русия на уеб страницата на спецслужбата.

„ Установено е, че са инфектирани няколко хиляди телефонни апарата от тази марка. В същото време бяха разкрити, в допълнение към локалните клиенти, обстоятелствата на заразяване на задгранични номера и клиенти, употребяващи SIM карти, регистрирани в дипломатически задачи и посолства в Русия, в това число страните от блока на НАТО и постсъветското пространство, както и Израел, Сирия и КНР.

Информацията, получена от съветските специфични служби, свидетелства, както акцентират във ФСБ, за тясното съдействие на американската компания Apple с разследващата общественост на Съединени американски щати, в частност с NSA /АНС/. Това удостоверява, че " заявената политика за дискретност на потребителите на устройствата на Apple не е вярна ".

„ Компанията дава на американските разследващи служби необятен набор от благоприятни условия да управляват както всички лица, представляващи интерес за Белия дом, в това число техните сътрудници в антируски действия, по този начин и на техните лични жители “, споделиха от ФСБ.

Не единствено iPhone на Apple шпионират потребителите, само че и целият програмен продукт на различен американски ИТ колос, Microsoft, без изключение.

Операционната система (ОС) Windows 10 прихваща целия текст, въведен на клавиатурата, събира го в пакети и го изпраща на сървърите на Microsoft един път на всеки 30 минути. Данните за местоположението и данните от околните Wi-Fi мрежи се натрупват и също се изпращат един път на всеки половин час. Това ви разрешава да проследявате придвижванията на потребителя с акуратност до няколко метра.

Microsoft твърди, че тази алтернатива е нужна на търсачката Bing.

Микрофонът във Windows 10 е постоянно включен. Дори след деактивиране на гласовия помощник Cortana, микрофонът продължава да записва и резервира всичко, което потребителят споделя на твърдия диск, след което изпраща записа на сървъра на Microsoft.

Телеметрията на Windows 10 предава безусловно всичко на Microsoft: положението на компютъра и потребителската интензивност, кои стратегии са конфигурирани, кои стратегии се извършват сега и доста повече, в това число фрагменти от RAM, до поверителни данни и пароли.

Windows 10 следи имената на файловете на потребителя и ги съпоставя с непрекъснато актуализираща се база данни с пиратски стратегии. Ако бъдат открити съвпадения, описите с директориите на потребителя се изпращат на Microsoft. Тоест компютърът на потребителя самичък донася за своя притежател.

Веднага след активиране на Windows 10 информацията от уеб камерата се предава на Microsof.

През 2017 година Microsoft призна, че данните се събират без знанието на потребителя и че DiagTrack, основна диагностична услуга, не може да бъде деактивирана. Вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфиоре сподели, че компанията се вслушва в мненията на потребителите и в случай че обществото счита това за проблем, тогава работата на недеактивиращата се диагностична услуга може да бъде изменена.

След актуализацията DiagTrack сякаш изчезна от листата с услуги, само че скоро беше намерено, че сервисът за следене на диагностиката (DiagTrack) не е изчезнала. Microsoft просто го преименува на услугата Connected User Experiences and Telemetry.

Windows 11, най-новата операционна система на Microsoft, стартира да събира телеметрия незабавно щом бъде изтеглена на компютъра на потребителя. Независими анализатори на киберсигурността от основаната в Обединеното кралство The PC Security Channel (TPCSC) тестваха Windows 11 благодарение на анализатор на мрежови протоколи Wireshark и бяха изумени: „ Най-новата и най-хубава операционна система в линията Windows наподобява е проектирана да шпионира всичко и всички през цялото време. ”.

Ако някой реши да се скрие от всевиждащото око на Microsoft на една от предходните версии на Windows, тогава отново няма да се измъкне. Наскоро пуснатите актуализации за Windows 7 и 8 съдържат модули, които са идентични с тези, които шпионират потребителите в Windows 10.

Шпионират потребителите и смарт телефоните на южнокорейската компания Samsung. Шпионският програмен продукт на нейните смарт телефони беше открит от антивирусната компания Check Point още през 2017 година Samsung обаче не реагира на абсурда и въобще не отстрани шпионските варианти.

Анализатори от Trinity College (Дъблин, Ирландия) откриха, че смарт телефоните на Huawei, Xiaomi и Realme също предават потребителска информация. Информацията от смарт телефоните се изпраща до Microsoft, Гугъл, Linkedin, Фейсбук (забранен в Русия) и други компании. Отбелязва се, че потребителите на мобилни устройства с Android са безсилни против събирането на информация.

Шпионират потребителите и " умните тв приемници " (Smart TV), които са свързани с интернет и поддържат разнообразни приложения, от Amazon Prime Video до YouTube. Много смарт тв приемници поддържат гласово търсене, гласово ръководство и имат вградени уеб камери за видео чат и игри.

Публикация на Wikileaks от 2017 година разказва по какъв начин Централно разузнавателно управление на САЩ и английското контраразузнаване MI5 основават приложението за звукозапис Weeping Angel, с цел да шпионират притежателите на смарт тв приемници.

Всъщност Smart TV е с функционалности на типичен смарт телефон, единствено че с голям екран. Повечето приложения за Android могат да се конфигурират и на смарт тв приемници, което значи, че има риск от същите уязвимости като на телефона.

Съгласно документи, оповестени от Wikileaks, създаването на шпионски програмен продукт за смарт телефони и смарт тв приемници се прави от специфичен отдел на Централно разузнавателно управление на САЩ, Embedded Devices Branch (Отдел за развиване на вградени системи). Именно тук те сътвориха приложението Weeping Ange за шпиониране на смарт тв приемници, ShoulderSurfer за добиване на данни от бази данни на Microsoft, Pterodactyl за потребителско „ особено хардуерно решение за поддръжка на прекопирване на медии “, SparrowHawk keylogger за записване на натискания на клавиши на компютъра на потребителя, GyrFalcon за следене на всички връзки на потребителя и определяне на неговото име и ключова дума, SnowyOwl - за инжектиране на шпионски програмен продукт в " целевия актив ".

Централно разузнавателно управление на САЩ и Microsoft търсят монопол върху ИТ шпионажа и от време на време разкриват триковете на ИТ шпиони от други страни. Така през юли предходната година Microsoft упрекна австрийската разследваща компания Decision Supporting Information Research Forensic (DSIRF) в създаването на шпионски програмен продукт Subzero, който ви разрешава отдалечено и тихо да проникнете в компютъра на жертвата, нейния телефон, мрежовата инфраструктура и устройства, свързани с интернет. Subzero е сходен на шпионския програмен продукт Pegasus на израелската компания NSO Group, както и на различен шпионски програмен продукт DevilsTongue от израелската компания Candiru.

През април 2023 година Microsoft упрекна израелската компания QuaDream в основаване и разпространяване на шпионски програмен продукт, след което тя беше принудена да приключи активността си.

Всички тези шпионски софтуери са принадлежности на „ кибер войната от последващо потомство “. Всеки, който употребява съоръжение непознато произвеждане, може да стане обект на наблюдаване и провокация от непознати разследващи служби.

PS Apple Inc отхвърля информацията от ФСБ, че устройствата iPhone са били употребявани за шпиониране на съветски консуматори в полза на американските разследващи организации. „ Компанията в никакъв случай не си е партнирала с никое държавно управление, с цел да слага софтуерни клопки в който и да е артикул на Apple и в никакъв случай няма да го направи “, се споделя в изказването, представено от Ройтерс.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР