От екшън герои до злодеи - биохибридните роботи, направени от

...
От екшън герои до злодеи - биохибридните роботи, направени от
Коментари Харесай

Покриха пръст на робот с човешка кожа, която се самолекува

От екшън герои до злодеи - биохибридните роботи, направени от живи и изкуствени материали, са във фокуса на научната фантастика и са въодушевили редица модерни нововъведения. Все още е надалеч времето, когато андроиди ще се разхождат измежду хората във всекидневието, само че учени от Япония са създали крачка напред, създавайки жива кожа за роботи, написа " Сайънс дейли ".

Изследователи от Токийския университет са създали способ за покриване на роботизиран пръст с живи човешки кафези. Кожата, основана по новата технология, има водоотблъскващи свойства и е способна да се самовъзстановява.

Създаденото от учените двуслойно покритие, състоящо се от съединителна тъкан и външен епител, имитира външния тип и тактилните свойства на човешката кожа и има способността да се самолекува. Технологията за произвеждане на изкуствена кожа е разказана в списание " Matter ".

За да основат кожата, учените първо са потопили роботизирания пръст в цилиндър, цялостен с разтвор на колаген и дермални фибробласти - главните съставни елементи на съединителната тъкан на човешката кожа. След известно време клетките са почнали да се свиват и да покриват компактно изкуствения пръст.

След образуването на вътрешния пласт разработчиците са сложили пръста в разтвор от човешки кератиноцити. Учените изясняват, че тези епителни кафези придават текстура на изкуствената кожа и основават преграда за задържане на влагата.

В опити учените са посочили, че покритието е задоволително крепко и еластично, с цел да устоя на динамични придвижвания, като да вземем за пример прегъване и разгръщане на пръста. Изследователите са показали и способността на кожата да " лекува " рани и да заздравява като във кино лентата " Терминатор 2: Денят на страшния съд ". Ако целостта на покритието е нарушена, задоволително е да се сложи колагенова превръзка, която последователно се трансформира в кожа, стягайки раната.

Изследователите означават, че основаната от тях изкуствена кожа към момента не е съвършена. Тя не може да оцелее дълго време, в случай че не бъде снабдявана с хранителни субстанции и почиствана от мъртви кафези. 

Учените възнамеряват в бъдеще да усъвършенстват кожата, внедрявайки в клетъчната конструкция сензорни неврони, космени фоликули, нокти и мастни жлези. 

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: Pixabay

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР