„От една единица дарена кръв се получват четири компонента. Добре

...
„От една единица дарена кръв се получват четири компонента. Добре
Коментари Харесай

Повече от 100 кръводарители са се включили в Националната кръводарителска кампания в София

„ От една единица дарена кръв се получват четири съставния елемент. Добре е на пациентите да се прелива единствено тази съставна част, от която те имат потребност. По този метод, един донор действително може да помогне на четирима души.”

Това сподели шефът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова при остарялата на Националната акция за поощряване на безвъзмездното и непринудено кръводаряване. Тя благодари на всички, които избраха в днешния празничен ден да се включат в благородната самодейност, изключително на тези, които го направиха за първи път.

В София повече от 100 действителни донори се включиха в акцията под надпис „ Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот в този момент!”, която всяка година се провежда на огромния християнски празник Цветница от НЦТХ и БЧК и е с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Мобилните екипи на НЦТХ обичайно бяха ситуирани към огромните православни храмове „ Св. Неделя”, „ Покров Богородичен”, „ Св. Седмочисленици” и „ Св. Параскева”, а доброволци от Младежкия червен кръст осведомиха хората за акцията.

По последни данни, в България с 85%, трайно доминира така наречен родствено кръводаряване, а безвъзмездното, каквато е и задачата на днешната акция, заема едвам 25%. Стремежът е посредством неговото разпространение, доброволното дарителство да доближи 100% в международен мащаб, защото е от изключителна значимост за обезпечаването на задоволителни количества кръв и кръвни артикули, нужни за лекуването на хиляди пациенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР