От два дни прокуратурата и полицията провеждат операция в околностите

...
От два дни прокуратурата и полицията провеждат операция в околностите
Коментари Харесай

МВР пита внасяла ли е италианската мафия боклуци в България

От два дни прокуратурата и полицията организират интервенция в покрайнините на Плевен за нелегално предпазване на 9 хиляди тона боклуци, импортирани от Италия. Министерство на вътрешните работи е изпратило питане до италианските управляващи с искане за информация дали откритите у нас отпадъци имат връзка със хванатата при интервенция на карабинерите преьз декември влакова комбинация, пътуваща към България. До момента няма отговор, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. За вноса на боклуците край Плевен се ревизира компанията " Феникс Плевен ", изясни окръжният прокурор Ваня Савова, която управлява следствието.

Преди Нова година

Сигнал за тоновете боклуци е получен преди Нова година, изясни Савова. В момента делото е за погрешно предпазване на отпадъци, с което се основава заплаха за живота и здравето на хората. По-голямата част от отпадъците от метал, дърво, пластмаса и хартия са импортирани от Италия, изясни тя. Дошли са в България по море, а не с влакова комбинация. Трупани са на въпросната площадка в продължение на година. Фирмата-вносител е трябвало да ги обработи, само че това не е направено. На площадката няма никакви условия, изясни Савова.

" Няма ток, няма вода, няма машини, които очевидно да могат да правят действия по отношение на преработката на отпадъка. Има машини във очевидно неприятно положение ", изясни тя.

Тя добави, че са взети ограничения да се предотврати нов импорт от същото сдружение, до момента в който не се обясни обстановката с откритите боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР