От дружеството "Булгаргаз" изпратиха официално съобщение до медиите, в което

...
От дружеството "Булгаргаз" изпратиха официално съобщение до медиите, в което
Коментари Харесай

Булгаргаз отговори откъде и по какви ценови критерии купува газ след спирането на руските доставки

От сдружението "Булгаргаз " изпратиха публично известие до медиите, в което коментират от кое място и по какви ценови критерии обезпечават нужните количества природен газ след прекъсването на съветските доставки за България

Във връзка с продължаващите спекулации по отношение на доставките на природен газ след едностранното им преустановяване от ООО „ Газпром износ “, „ Булгаргаз “ ЕАД осведоми:

След уведомлението на ООО „ Газпром износ “ от 26.04.2022 година, че доставките за „ Булгаргаз “ ЕАД се преустановяват, макар изпълнените отговорности към съветския снабдител за м. април 2022 година, считано от 07.00 ч на 27.04.2022 година, „ Булгаргаз “ ЕАД предприе незабавни дейности по обезпечаване на газ за клиентите си по договорите за доставка, се споделя в известието.

От компанията прецизират, че след прекъсването на съветския газ на 26 април, са отправили документално искане до търговци на природен газ, осъществяващи активност на българския и районни газови пазари, за даване на предложения, които да включват съответни условия за доставка на количества природен газ до края на м. април и за м.май 2022 година

Запитвания са изпратени до 12 дейни търговци на пазара в България и прилежащите страни. Част от поканените компании са уведомили, че нямат опция да дават оферти. След осъществен разбор, са класирани седем предложения от трима снабдители при аршин „ най-ниска доставна цена “.

За да бъдат обезпечени спомагателни количества през април са осъществя покупко-продажби по закупуване на количества и на проведения борсов пазар в страната.

Относно изказванията, че се употребяват медиатори, следва да бъде конкретизирано, че и в създалата се обстановка, „ Булгаргаз “ ЕАД обезпечава различните количества природен газ посредством сдружения – снабдители, каквото е и ООО „ Газпром износ “. Обичайно производителите са обособени компании от доставчиците, с ясно разграничени действия – по рандеман и произвеждане, респ. търговия и доставка. Количествата са обезпечени от одобрени компании, опериращи освен на българския и прилежащите газови пазари, с потвърдена добра комерсиална известност и необятно портфолио, уточнват от "Булгаргаз ".

От компанията оповестяват още, че даже България да е приела настояването на съветската страна за потребление на механизъм за възнаграждение на доставките на природен газ, друг от този уречен с контракта, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, поради неналичието на изясненост за обменния курс и неналичието на опция на българската страна да реализира надзор в процеса на превалутиране, заложен в предлагането на ООО „ Газпром износ “. Според "Булгаргаз " препоръчаният механизъм допуска действителни опасности за българската страна от едностранно и неконтролируемо прекратяване на доставките. Новият метод на възнаграждение е заложен като развой, който включва надзор върху финансовите средства на „ Булгаргаз “ ЕАД, предопределени за възнаграждение на доставките по контракта, да бъдат следени от финансова институция, обвързвана с ООО „ Газпром износ “, а не от самостоятелна трета страна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР