От древни времена виното се смята за здравословна и дори

...
От древни времена виното се смята за здравословна и дори
Коментари Харесай

In vino veritas: Червеното вино понижава кръвното налягане

От антични времена виното се счита за здравословна и даже лечебна напитка. В Древна Гърция с него приготвяли медикаменти, в античен Рим го употребявали за битка с дизентерията, защото има антибактериален резултат. Всеки образован човек знае античната латинска поговорка " In vino veritas ".

Благоприятният му резултат се дължи на съществуването на антоцианини в аленото грозде. Това са червени, лилави или сини субстанции, които придават цвета на плодовете. Принадлежат към флавоноидите - антиоксиданти, съединения с растителен генезис, които се обработват от бактерии в червата. 

Вълшебните антоцианини

В човешкия организъм те работят противовъзпалително, въздействат позитивно на микробиома, укрепват сърцето и кръвоносните съдове, понижават съсирването на кръвта. Антоцианините нападат и унищожават раковите кафези, задействат специфични ензими в тялото, които отстраняват веществата, водещи до рак. При хора с диабет те оказват помощ за понижаване на инсулиновата устойчивост, защищават панкреаса и възстановяват равнищата на кръвната захар.

Има доста разногласия по какъв начин аленото вино въздейства на кръвното налягане: покачва ли го, или го намалява. Диета с задоволително количество антоцианини оказва помощ за понижаване на риска от сърдечни болести и за намаление на кръвното налягане. Този резултат се дължи на обстоятелството, че антоцианините усилват производството на азотен оксид в тялото, което води до разширение на кръвоносните съдове и затова – до намаление на кръвното налягане, а кръвообращението се усъвършенства.

Смята се, че аленото вино способства за понижаване на високото кръвно заради наличието на антоцианини. Важно е да се употребява умерено, не повече от три чаши на седмица.



Как се трансформира кръвното налягане, когато пием алено вино?

Веднага след консумация настава разширение на кръвоносните съдове. Това свойство се дължи на действието на катехините и антоцианините. Ако имате високо кръвно налягане, може да забележите, че след пиянство на вино то спада. При хипертония човек може да почувства облекчение на признаците -  тежест в главата, звук и болежка.

Известно време след приемането сърдечната периодичност се усилва, както и размерът на кръвта, която минава през съдовете. Постепенно те се стесняват и учестеният сърдечен темп продължава, тъй че през съдовете минава повече кръв и налягането още веднъж стартира да се покачва.

Затова умереността е значима при пиенето на алено вино. В дребни количества то има удобен резултат и оказва помощ за понижаване на кръвното налягане. При несъразмерна приложимост резултатът е противоположен: нараснало кръвно, свиване на кръвоносните съдове, втвърдяване на кръвта, риск за сърдечно-съдовата система.

Има значение и типът на виното: изсъхнало алено, със мощ не повече от 9-11 градуса, е потребно. Сладките и по-силни питиета единствено покачват кръвното заради огромното количество захари и алкохол. Бялото вино не намалява кръвното налягане, тъй като не съдържа антоцианини.

Ефектът от аленото се следи единствено при хора с хипертония - ниското кръвно не става още по-ниско. 

Има ли щета за организма?

При сърдечни болести постоянно се предписват бета-блокери, които покачват количеството калий в кръвта. Тъй като гроздето, от което се прави виното, е богато на това вещество, потреблението му също може да докара до повишение на калия. Затова внимавайте с количествата.

Когато употребявате медикаменти за разреждане на кръвта, не би трябвало да злоупотребявате с вино, защото то също има разреждащ резултат и ускорява резултата на медикаментите, което може да докара до кървене.

Трябва да внимавате при бъбречно заболяване. Ако бъбреците са повредени, те не са в положение да отстранен непотребния калий от кръвоносните съдове, а нарасналите му равнища могат да бъдат рискови за здравето.

Тъмните сортове грозде и напитката от тях съдържат другояче потребното вещество ресвератрол, което се свързва с желязото в човешкото тяло. Това може да понижи равнището на желязото в кръвта, което има неподходящ резултат при хора с анемия.

Излишъкът от етанол при невъздържание с всевъзможен алкохол е нездравословен за кръвоносните съдове и капилярите, което води до промени в структурата на сърдечния мускул, хипертония и повишен риск от инсулт.

Червеното вино покачва чувствителността към хистамин и може да провокира алергична реакция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР