От древни времена до ден днешен се използват универсални символи

...
От древни времена до ден днешен се използват универсални символи
Коментари Харесай

Какво показват най-използваните символи

От антични времена до ден сегашен се употребяват универсални знаци като кръстът, пентаграмът, свастиката и още доста други, които имат характерни белези и своя лична история.

Кръстът

Макар че кръстът е прочут на човечеството като християнски знак, истината е, че той е езическа светиня. В гръцките оригинали на трите най-стари Евангелия кръстът на никое място не се посочва като място на Христовата крах. Там се загатва думата “Stauros ”, която в превод значи кръст.

 Какво демонстрират най-използваните знаци

Различните култури поясняват символиката на кръста по разнообразни способи да вземем за пример, съгласно някои изказвания той въплъщава света.

Според най-известните тълкования кръстът символизира безконечния живот, възкресението и божествената отбрана от Дявола. Този знак е въведен от император Константин, който е наложил християнската религия във Византия.

 Какво демонстрират най-използваните знаци

Пентаграмът

Този античен знак въплъщава петте велики правилото - Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.

Според ранното християнство петте лъча на пентаграма символизират петте рани на Христос, когато е умирал на кръста, и по тази причина Ватикана признава пентаграма като несъмнено средство за отбрана от Дявола.

Всевиждащата пирамида

 Какво демонстрират най-използваните знаци

Пирамида, която има око на върха, става известна от тогавашната американска банкнота от 1 $.

Въпросната банкнота е била в послание в Съединени американски щати единствено 2 години, само че и до през днешния ден тази пирамида се възприема като знак на неограничените благоприятни условия.

 Какво демонстрират най-използваните знаци

Свастиката

Пречупеният кръст под 90-градусов ъгъл се поставял върху човек или предмет, с цел да му донесе шанс.

Този знак придобива неприятна популярност след Хитлеровата тирания, тъй като се свързвал най-вече с нацистите, който го употребявали за свои признак.

След края на Втората международна война този знак е неразрешен в доста европейски страни, само че и в доста страни по света продължава да се рисува.

В Индия постоянно могат да се срещнат нарисувани свастики по храмове, жилища, върху тъканите, в които се завиват свещени текстове, както и върху погребални покрови без хората, които са го нарисували да са почитатели на хитлериския режим.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР