От ДПС обявиха на брифинг в парламента, че ще сезират

...
От ДПС обявиха на брифинг в парламента, че ще сезират
Коментари Харесай

ДПС: От 2010 г. насам 13 дружества, свързани с Прокопиев, взимат по 50 милиона премии на година

От Движение за права и свободи оповестиха на брифинг в Народното събрание, че ще сезират прокуратурата за съгласуваност на 13 сдружения с предприемача Иво Прокопиев, посредством които съгласно тях е печелил от продажба на електрическа енергия.

Според тях по тази скица на съгласуваност той се е облагодетелствал с над половин милиард лв..

" Тук сме, с цел да приказваме за настоящата тематика, а точно цената на тока и кой обира в джобовете си парите от българския бизнес. Установили сме от обществения указател, че има 13 сдружения, за които има съгласуваност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. От обществените регистри също е видно, че „ по време на тиранията на Движение за права и свободи в институциите и регулаторите” – по негови думи, а точно от 2010 година насам, тези 13 сдружения взимат приблизително годишно по 50 милиона награди, т.е. от 2010 година до 2021 година, когато беше неизменен размерът им, тези 13 сдружения, свързани с Прокопиев, са прибрали от Фонд „ Сигурност” на електроенергийната система, малко над половин милиард лв. ", изясни Станислав Анастасов.

" Фонд „ Сигурност” на електроенергийната система се цялостни от 3 места – такса обвързване към обществото и 5% отчисление от производителите, които непосредствено влизат в сметките на ток на всички български жители и на бизнеса, а също и от продажбата на излъчвания, които се явяват пари на българските жители и за българските жители. Колко още вършат тези сдружения от продажбата на ток, единствено можем да гадаем, както можем да гадаем и още какъв брой други сдружения са свързани с медийно –енергийния олигарх Прокопиев. Продължаваме да търси, виждаме, че има и доста офшорни сдружения, за които е мъчно да установим собствеността им ", сподели още Анастасов.

" Направи усещане, че когато КЕВР взе решение, което визира въпросната цена, обвързвана с фотоволтаиците, се изиска оставката на Иван Иванов. Това е по отношение на регулаторите, кой желае да ги овладява и от кое място идва тиранията ", съобщи от своя страна Йордан Цонев.

" Ще сезираме способените органи по следните тематики:

Тъй като забелязахме от разбора на обществените данни, че има много покупко-продажби, при които производители на ток фотоволтаици подписват с търговци на ток, които пък продават след това на борсата, и заради сложността на схемата не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители, и сдружения, които продават, ние ще сезираме прокуратурата по тази тематика. С тези сдружения и със подозренията ни по отношение на съгласуваност на други сдружения, които са с офшорни компании.

Има две тематики, по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните инспекции. Първата е, че най-вероятно става въпрос за отбягване на данъчно облагане при покупко-продажбите сред свързани лица, когато тази съгласуваност е открита. Втората тематика е укриване на облаги, виждаме, че в огромна част от финансовите доклади на сдруженията има сензитивна разлика сред заявена облага и доходи, сподели още Цонев.

Ще сезираме способените органи да извършат съответните инспекции, с цел да е ясно на обществото защо става въпрос ", сподели още Цонев.
https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/1336884256739611
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР