От догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари ще бъде забранена,

...
От догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари ще бъде забранена,
Коментари Харесай

Забраняват от догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари

От следващата година продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари ще бъде неразрешена, записаха на първо четене депутатите от икономическата комисия в Народното събрание. Забраната е вкарана в Закона за тютюна и е вследствие на евродиректива от юни 2022 година, която вкарва същите ограничавания пред продажбата на нагреваемите цигари, каквито има стандартните тютюневи произведения.

Освен това на всяка опаковка на нагреваема цигара би трябвало се сложи предизвестието „ Пушенето убива “, както и други осведомителни и здравни известия, които предизвестяват за нездравословния резултат от тези произведения.

С смяна в Закона за тютюна се не разрешава също по този начин рекламата и промотирането на изделията за пушене, несъдържащи тютюн, както и на контейнери за неведнъж пълнене и тютюневи течности. Към сегашния миг произведения, съдържащи никотин (заместители на тютюн, съдържащи никотин – никотинови артикули, в това число под формата на пакетчета (паучове), се продават свободно.

Традиционните цигари и нарязания тютюн за стесняване с присъщи вкусови и аромати са неразрешени в България от 2016 година, както и в целия Европейски Съюз. Сега настоящата нормативна уредба не регламентира тези произведения и тяхната продажба. Предлагат се никотинови произведения с доста друго наличие на никотин – от 6 до 50 mg. Младите хора могат да ги купуват и използват без ограничавания. Нараства и социална паника от използването на такива произведения от деца, написа в претекстовете към плана.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР