От днес започва прилагането на споразумението между правителствата на Република

...
От днес започва прилагането на споразумението между правителствата на Република
Коментари Харесай

80% от територията на британските ВВС бази в Кипър - за гражданско развитие

От през днешния ден стартира използването на съглашението сред държавните управления на Република Кипър и Обединеното кралство, с което 80% от територията на двете английски военно-въздушни бази на средиземноморския остров се дават за гражданско развиване.

За първи път от основаването на Република Кипър през 1960 година се реализира дефинитивна и цялостна уредба за развиването на земя, благосъстоятелност и активи в рамките на английските военни бази, съобщи президентът Никос Анастасиадис.

Според подписаното през януари 2014 година двустранно съглашение се трансформира статутът на 80% от територията на двете бази „ Акротири ” и „ Декелия ”, което е повърхност от към 200 кв. километра. С новия проект за гражданско развиване те се включват в градоустройствени зони, като на кипърците, притежатели на парцели, попадащи в тези граници, към този момент се дава право на свободно предписание с тях.

Над 61 000 декара ще могат да се употребяват за жилищни, индустриални, капиталови, туристически, търговски, селскостопански цели.

От през днешния ден притежателите им могат да подават заявки за строителни и други позволения, които ще се издават съгласно настоящите в Кипър лицензионни и устройствени процедури.

Очаква се използването на съглашението за гражданско развиване на английските военни бази да открие обилни вероятности за бизнес интензивност и стопански напредък на локално и национално равнище.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР