От днес за хиляди българи осигурителната тежест се повишава заради

...
От днес за хиляди българи осигурителната тежест се повишава заради
Коментари Харесай

Осигуровките скочиха, пенсиите – от 1 юли

От през днешния ден за хиляди българи осигурителната тежест се покачва поради новите минимални и оптимални осигурителни приходи, макар че официално размерът на осигурителните вноски остава без смяна. От 1 януари обезпечаването за всички работещи ще става върху най-малко 933 лева, колкото към този момент е минималната заплата. Това важи и за самоосигуряващите се, както и за записаните аграрни и тютюнопроизводители.

Промени в другите минимални осигурителни прагове за другите стопански действия и специалности няма, защото работодатели и синдикати на процедура от години не съумяват да водят договаряния за увеличението им.

За поредна година доста се усилва оптималният застрахователен приход – той към този момент е 3750 лева при 3400 лева за 2023 година Само от най-високодоходните групи бюджетът на държавното публично обезпечаване ще получи 308 млн. лева в плюс спрямо предходната година.

При компенсациите има две промени. Увеличава се оптималното обезщетение за безработица, което към този момент е 107,14 лева дневно (при 85,71 лева за 2023 г.). Минималното обаче остава 18 лева дневно.

Добра вест има при болничните – техният размер ще е по-висок, защото третият ден се връща в Национален осигурителен институт, а това значи, че размерът на компенсацията за този ден ще се увеличи от 70 на 80% от среднодневното брутно заплащане. Според влезнали в действие през днешния ден промени в Кодекса за обществено обезпечаване първите два дни се поемат от работодателя в размер на 70%, а от третия ден се включва Национален осигурителен институт с 80%. В последните години работодателят плащаше 70% за първите три дни, а Национален осигурителен институт се включваше от четвъртия с 80%.

Втората година на майчинството остава 780 лева, колкото беше и предходната година.

За пенсиите – 11% от 1 юли

При пенсиите смяна ще има от 1 юли. За годината е планувано единствено едно нарастване – с 11% по швейцарското предписание от средата на годината. Така през първите шест месеца минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще бъде, както и преди Нова година, 523,04 лева, а от 1 юли ще се увеличи на 580,57 лева Процентът на нарастване е същият като при останалите пенсии.

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се увеличи от 1 юли на 307,07 лева Таванът на пенсиите остава 3400 лева

За пръв път от години промени има при вдовишките добавки – те се покачват от 26,5% от пенсията на умрелия брачен партньор на 30%.

Възрастта и стажът за пенсиониране се усилват

Възрастта и стажът, нужни за пенсиониране, не престават да се усилват:

Реклама

– в редовата трета категория труд (чл. 68, алинея 1-2 от КСО) тази година изискванията са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца застрахователен стаж за дамите и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца застрахователен стаж за мъжете. Стажът и за двата пола се усилва с по 2 месеца, а възрастта – с 2 месеца за дамите и 1 месец за мъжете;

– пенсиониране при повърхностен стаж (чл. 68, алинея 3 от КСО) – навършени 67 години при съществуване на 15 години автентичен застрахователен стаж, като тук смяна няма, защото е достигната крайната цел на реформата;

– бранш „ Отбрана и сигурност “ (чл. 69, ал.1, 2, 3, 5, 5а и 6 от КСО) – 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години застрахователен стаж и за двата пола;

–  за първа и второкласен труд без професионален пенсионен фонд (чл. 69б) – 50 години и 8 месеца за дамите и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за дамите и 59 години и 2 месеца за мъжете от второкласен труд. Сборът от навършената възраст и стажа се резервира на 100 за мъжете и 94 за дамите и за двете категории труд.

Кои са хората на оптимален застрахователен приход

Хората в най-високата доходна група са към 300 000, или 10% от работната мощ, съгласно данни на Национална агенция за приходите към септември, представени от money.bg. Толкова са работещите, които са се осигурявали на максимума от 3400 лева за 2023 година

В справката на бизнес уеб страницата има и любопитни данни в кои стопански действия най-често се реализират приходи на и над 3400 лева Около 27 хиляди са компютърните програмисти, 23 411 са заетите в други действия от региона на осведомителните технологии, в консултантска активност по ИТ са 8530 души. Въпреки непрекъснатите кавги за заплатите на лекарите и медицинските сестри, лечебните заведения пробиват хегемонията на ИТ бранша и в тях 13 277 лица се обезпечават на максимума. Друга забележима група са чиновниците на външни институции като Европейски Съюз и МВФ – 11 132 души.

Плащаме повече за стаж

С увеличението на минималния застрахователен приход се усилва и сумата, нужна за откупуването на стаж за пенсия. У нас има две благоприятни условия за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше обучение могат когато и да е да внесат осигуровки за времето на образование, в това число и за времето на докторантурата. При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж.

Месечната сума за внасяне е равна на %, избран за фонд „ Пенсии “ за родените преди 1 януари 1960 година, върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, т.е. 19,8% върху 933 лева Това прави 184,73 лева на месец или към 2217 лева за една година.

Вдигат се и някои здравни осигуровки

По-големи суми ще внасят и хората, които се обезпечават за своя сметка за здраве – продължително безработни, младежи, които не учат и не работят и други Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица.

Тъй като той се усилва с минималната заплата от 780 на 933 лева, здравната вноска за тези групи хора тази година ще бъде 37,32 лева месечно, или 8% върху 466,50 лева

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР